Voor wie is huiswerkbegeleiding?
We leren leerlingen plannen en bieden structuur: dat leidt tot betere resultaten en brengt vaak ook rust thuis. Huiswerkbegeleiding is voor leerlingen die:
- moeite hebben met leren
- moeite hebben om ‘s middags thuis weer aan de slag te gaan
- te weinig discipline hebben of niet gemotiveerd zijn
- de lesstof niet (goed) begrijpen
- hogere cijfers willen halen
- zelfverzekerder willen worden
- in hun vrije tijd echt vrij willen zijn
Hoe werkt huiswerkbegeleiding?
Aan het begin van de begeleiding starten de leerlingen met de Lyceo Studievaardigheden- en Motivatietest. We kijken naar de huidige studievaardigheden van een leerling en naar de mate van intrinsieke en extrinsieke motivatie en prestatiegerichtheid. Aan de hand van de testuitslag stellen we voor de leerling een persoonlijk plan van aanpak op.
Minimaal 10 weken, 3 middagen per week, werken leerlingen met hulp van onze begeleiders aan het plannen en maken van hun huiswerk. Onze begeleiders focussen op het aanleren van studievaardigheden en het zelfstandig en gestructureerd werken. We helpen leerlingen ook bij het voorbereiden en overhoren van toetsen. Niet alleen het zelfvertrouwen van de leerling groeit, maar ook het plezier in het leren komt terug.
Afhankelijk van de gekozen huiswerkbegeleiding-variant bieden we een rustige werkplek, helpen onze begeleiders met het aanleren van studievaardigheden, het voorbereiden en overhoren van toetsen en ondersteunen zij inhoudelijk bij moeilijke vakken.
Tijdens de begeleiding maken we gebruik van onze eigen methode, Lyceo Leren Leren©. Leerlingen houden zelf hun doelen, planning, studievoortgang en reflectie bij in een overzichtelijk planboek. Ouders/verzorgers kunnen in ons online leerlingvolgsysteem HOMi meekijken met de voortgang van hun kind.
Tussentijdse evaluatie
Ieder half jaar evalueren we de samenwerking met de school, maar tussentijds zijn we uiteraard altijd beschikbaar voor vragen. De vaste vestigingsmanager evalueert daarnaast elke drie maanden met de leerling en de ouders/verzorgers hoe het gaat. Waar nodig passen we de begeleiding tussentijds aan.
Voor wie is bijles?
Bijles van Lyceo betekent: meer persoonlijke aandacht, zodat het zelfvertrouwen terugkomt en de leerling weer beter presteert. Moeilijke vakken worden weer leuk met bijles! Bijles is voor leerlingen die:
- moeite hebben met een vak
- een leerachterstand hebben
- onzeker zijn over hun eigen kunnen
- behoefte hebben aan persoonlijke uitleg
- hun plezier in leren terug willen krijgen
Hoe werkt Bijles?
Elke leerling krijgt een-op-een of in kleine groepjes bijles op school van een vaste begeleider van Lyceo. Deze geeft extra uitleg over het vak, helpt bij het voorbereiden en overhoren van toetsen en leert de leerling studievaardigheden aan. Dit alles volgens de methode: voordoen-samendoen-zelf doen. Hierdoor groeit het zelfvertrouwen, verbeteren de resultaten en verdwijnt de leerachterstand. De leerling krijgt weer plezier in het vak.
Contact met ouders
Ouders/verzorgers blijven op de hoogte via ons online leerlingvolgsysteem HOMi. Hierin staat de persoonlijke planning van de leerling, maar ook doelen, voortgangsverslagen en andere afspraken. Mocht blijken dat de leerling behoefte heeft aan meer of andere begeleiding, dan nemen we uiteraard contact op.
Online tutoring
Tijdens online tutoring volgen leerlingen online een-op-een begeleiding voor een specifiek vak of het aanleren van studievaardigheden. Dit kan vanuit huis, school of een andere locatie op een tijdstip dat de leerling het beste uitkomt. De leerlingen spreken zelf met de begeleider af wanneer zij de tutoring volgen. Elke leerling volgt minimaal 8 lessen per vak en kan zich maximaal voor 2 vakken aanmelden. Naast de online tutoring krijgen uw leerlingen toegang tot ons digitale leerplatform Lyceo Oefenen.
De Lyceo-app
Geef uw leerlingen nog meer mogelijkheden met de Lyceo-app. Hier maken leerlingen de Studievaardigheden- en Motivatietest aan het begin van de huiswerkbegeleiding. Uw leerlingen loggen hiervoor gemakkelijk in met hun schoolaccount.
In de Lyceo-app, en via de website, krijgen leerlingen toegang tot ons digitale leerplatform vol oefenmateriaal. Met Lyceo Oefenen kunnen leerlingen in de onder- en bovenbouw op vmbo-tl-, havo- en vwo-niveau zelf aan de slag met uitlegfilmpjes en oefenopgaven. Na het maken van de oefeningen volgt uitgebreide feedback, zodat de leerling weet welke onderdelen nog wat extra aandacht nodig hebben.