Dyscalculie of moeite met rekenen?
Heeft je kind moeite met rekenen, of daadwerkelijk dyscalculie? Lees hier wat dyscalculie kenmerkt, hoe dit getest wordt en hoe je hierbij kan helpen.
Cijfers zijn overal, je hoeft er niet per se voor de boeken in te duiken. Probeer het ook eens op een andere manier, met een beetje creatief denken kun je zelf ook vast nog alternatieven verzinnen.
Spellen als Monopoly, Yahtzee of Rummikub lenen zich uitstekend om te oefenen met rekenen en cijfers. Ga een potje sjoelen en laat je kind de score bijhouden. Of stuur je kind naar buiten met een stopwatch en een opdracht. Laat hem of haar bijvoorbeeld vijf keer naar de lantarenpaal op de hoek rennen en weer terug en achteraf uitrekenen wat de gemiddelde tijd was.
Creatief rekenen met voedsel
Geef je kind een bak met (ongekookte) pasta en geef daarbij wat rekenopdrachten. Bijvoorbeeld: leg een vierkant met zijkanten van 20 centimeter.
Of laat 30 stukjes pasta verdelen over 3 bakjes. Als je kind wat ouder is, kun je de moeilijkheidsgraad natuurlijk opvoeren.
Ook leuk: maak koekjesdeeg in de vorm van cijfers, plussen en minnen. Bak de koekjes en doe er een aantal sommen mee. Daarna eet je de koekjes samen op. Of bak een taart en ga aan de slag met breuken.
Ook bij klusjes in huis komen vaak cijfers kijken. Laat je kind eens de maat van de planken voor je nieuwe kast opmeten, of de omtrek van het nieuwe bloemperk. Scheelt jou werk en je kind heeft weer wat geleerd!
Extra steuntje in de rug nodig?
Kan je kind wel wat extra hulp en uitleg gebruiken bij een bepaald vak? Wie weet dat bijles iets voor hem of haar is! Tijdens bijles leren we leerlingen leren, zodat ze uiteindelijk weer zelfstandig verder kunnen.