Dyscalculie of moeite met rekenen?
Heeft je kind moeite met rekenen, of daadwerkelijk dyscalculie? Lees hier wat dyscalculie kenmerkt, hoe dit getest wordt en hoe je hierbij kan helpen.
Ieder kind zal vroeg of laat wel eens aan zichzelf twijfelen. Dat is volstrekt normaal. Het wordt echter een probleem als je kind zich zo verlamd voelt door faalangst dat hij of zij daar onder gaat lijden. Hoe kun jij als ouder dit gedrag herkennen en wat kun je er aan doen?
Faalangst is een vorm van angst die optreedt wanneer je moet presteren. Dat kan op school zijn, maar ook in sociale situaties of bij het sporten. Het is letterlijk angst om te falen. Hoewel geen enkel kind het prettig zal vinden om te falen, gaat faalangst nog een stapje verder. De angst is in dat geval niet meer in verhouding tot de taak die er gepland staat. In Nederland heeft ongeveer één op de tien kinderen te maken met faalangst.
Faalangst is iets wat vaak geleidelijk ontstaat en toeneemt. Het kan daarom lastig te herkennen zijn bij je zoon of dochter. Meestal zijn er bij faalangst lichamelijke signalen te herkennen vlak voordat je kind een stressvolle taak moet voltooien. Dit zijn onder andere zweten, een rood gezicht krijgen, hartkloppingen, hoofdpijn, buikpijn en diarree. Maar je kunt het ook merken aan het gedrag van je kind. Wil je kind opeens niet meer naar school of naar de sportvereniging? Dan is er een kans dat hij of zij te maken heeft met faalangst.
Wees ook alert wanneer je kind wel erg vaak negatieve opmerkingen over zichzelf maakt, zoals “dat kan ik niet”. Of wanneer hij of zij continu vraagt of jíj het voor hem of haar kan doen. Dit kan een teken zijn dat ze niet geloven dat ze het zelf kunnen.
Het benoemen van de faalangst is voor jou als ouder een belangrijke eerste stap. Vaak speelt er voor kinderen namelijk veel schaamte rondom de faalangst. Wees open en vraag aan je kind of hij of zij vaak bang is om te falen. Maak de faalangst bespreekbaar met je kind. Ga bij jezelf na of je op bepaalde vlakken misschien te hoge eisen stelt aan je zoon of dochter en kijk of je dit wat kunt verzachten.
Wil je kind uit faalangst stoppen met school of een sportproject? Je doet er het beste aan om hier niet in mee te gaan. Leg uit aan je kind dat het niet erg is om fouten te maken. Benoem ook dat de angst en spanning die je kind voelt vanzelf weer over zullen gaan als hij of zij maar gewoon blijft proberen. Het zelfvertrouwen van je kind zal alleen maar toenemen als het iets doet wat eerst eigenlijk eng aanvoelde.
Het geven van de juiste soort complimenten aan je kind kan ook helpen om de faalangst te verminderen. Maar zorg wel dat je vooral het gedrag van je kind beloont en niet zozeer focust op het resultaat. Dat laatste kan de faalangst namelijk juist verhogen. “Goed dat je zo hard gewerkt hebt,” is een voorbeeld van een goed compliment.
Extra steuntje in de rug nodig?
Kan jouw kind wel wat extra hulp gebruiken bij het plannen en maken van het huiswerk? Wie weet is huiswerkbegeleiding wel iets voor jouw kind! Tijdens huiswerkbegeleiding leren we leerlingen leren, zodat ze uiteindelijk weer zelfstandig verder kunnen.