Dyscalculie of moeite met rekenen?
Heeft je kind moeite met rekenen, of daadwerkelijk dyscalculie? Lees hier wat dyscalculie kenmerkt, hoe dit getest wordt en hoe je hierbij kan helpen.
Voor iedere ouder komt ooit dat moment: je kind gaat van de veilige, bekende lagere school naar de brugklas. Een hele verandering. Zowel voor je kind als voor jou. Hoe kun je nou als ouder je kind het beste begeleiden in deze belangrijke periode in zijn/haar leven? Wij hebben voor jou vijf tips op een rijtje gezet.
Waarschijnlijk weet je nog wel hoe nerveus je zelf was toen je voor het eerst naar de middelbare school vertrok. De brugklas is een periode van veel veranderingen voor je kind. Met zo veel nieuwe indrukken is het fijn voor je kind om door jou goed ondersteund en begeleid te worden. Maar hoe pak je dat als ouder precies aan?
De nieuwe school is voor je kind onbekend terrein. Het is daarom prettig om vóór die grote eerste dag al een aantal keer de nieuwe school te bezoeken. Dat kan op open dagen of door proeflesjes te volgen. Maar fiets bijvoorbeeld ook eens in de zomervakantie alvast samen met je kind vanuit huis naar de middelbare school. Zijn de boeken binnengekomen? Neem ze samen eens door om te kijken wat je kind in de lessen van komend jaar te wachten staat. Met een goede voorbereiding wordt het allemaal een stukje minder spannend.
De eerste weken zijn doorgaans erg vermoeiend voor de brugklassers. Wanneer je kind goed uitgerust is, zal hij/zij die eerste periode veel beter aankunnen. Zorg er daarom ook voor dat je kind het liefst de week vóór school weer begint weer in een goed slaapritme komt en niet te laat naar bed gaat.
Nog zoiets waar je kind aan zal moeten wennen in de brugklas: huiswerk maken. Vooral in het begin kan het goed zijn om het hier met je zoon of dochter over te hebben en om aan te bieden te helpen waar dat kan. Komen jullie er samen echt niet uit en leiden jouw goedbedoelde adviezen alleen maar tot conflicten? Dan is het een goed idee om eens na te denken over huiswerkbegeleiding.
De meeste scholen zijn zich ervan bewust dat de overgang van groep 8 naar de brugklas best pittig kan zijn voor de leerlingen. Ze bieden daarom vaak al vroeg in het jaar een kennismakingsgesprek aan waarbij je de mentor van je kind kunt ontmoeten. Laat hier zeker je gezicht zien. Het is altijd een voordeel om bekend te zijn met de mentor van jouw zoon of dochter en op de hoogte te blijven.
Vooral in de begin periode van de brugklas is het erg fijn wanneer er een ouder thuis is om het kind op te vangen wanneer deze vermoeid en overweldigd uit school komt. Dat zal misschien niet iedere dag mogelijk zijn, maar in deze weken kan het de overweging waard zijn om een paar vrije uren op te nemen zodat je met een luisterend oor klaar kan staan voor je vermoeide brugklasser.
Extra steuntje in de rug nodig?
Kan jouw wel wat extra hulp gebruiken bij het plannen en maken van het huiswerk? Wie weet is huiswerkbegeleiding wel iets voor jouw kind! Tijdens huiswerkbegeleiding leren we leerlingen leren, zodat ze uiteindelijk weer zelfstandig verder kunnen.