-
Huiswerkbegeleiding
-
Bijles
-
Examentraining
-
Basisschool
-
Over Lyceo
Uitleg over asymptoot
Hoe hou je de verticale asymptoot en horizontale asymptoot uit elkaar? In dit filmpje legt toptrainer Celine het uit!
Welke twee asymptoten zijn er?
Hierachter heb ik een voorbeeld voor jullie uitgetekend over asymptoten. Er zijn twee verschillende soorten asymptoten. Je hebt de horizontale asymptoot, dat wordt ook wel de y asymptoot genoemd, omdat hij de y-as snijdt. Daarnaast heb je nog de verticale asymptoot. Dat is de rode lijn en die snijdt de x-as. Dat is heel kort welke twee soorten asymptoten je hebt.
Hoe vind je de verticale en horizontale asymptoot?
De horizontale asymptoot kun je het makkelijkste onthouden doordat je een hoog getal in gaat vullen. Horizontaal en Hoog, zo kan je hem onthouden. Een horizontale asymptoot kun je makkelijk vinden door een hoog getal in te vullen. We gaan hier zometeen een voorbeeld van zien.
Daarnaast hebben we de verticale asymptoot. De verticale asymptoot vind je door te kijken naar het deel waar de x in staat. Dit deel moet gelijk worden aan 0.
Hoe reken je met asymptoten?
We beginnen met de horizontale asymptoot, want die is het makkelijkst. Voor een horizontale asymptoot gaan we voor een hoog getal invullen, zodat we uiteindelijk van weten wat het antwoord is. Je kan bijvoorbeeld 100.000 invullen, een miljoen of zelfs groter. Wat gebeurt er dan? De wordt heel groot, waardoor gedeeld door een heel groot getal eigenlijk wegvalt. Kortom we houden alleen over.
We hebben nu de horizontale asymptoot gevonden en nu gaan we naar de verticale asymptoot. De verticale asymptoot vind je eigenlijk vooral bij wortels en bij breuken. Hier heb je een breuk en ik zei “het stukje met de moet worden”. Als je iets deelt bij een breuk door 0 dan bestaat het niet. De wortel van kan ook niet, dus daarom vinden we het vooral bij de asymptoten vooral bij deze twee. moet dus gelijk worden aan . Als het goed is, is dit een makkelijk rekensommetje en moet de natuurlijk zijn. Kortom de verticale asymptoot vinden we bij .
Dat is het verschil tussen de horizontale en de verticale asymptoot.
Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!
Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!
Examentraining wiskunde A volgen?
Met de examentraining wiskunde van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining Biologie wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn.
Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens wiskunde a kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina wiskunde Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.
Overige diensten
- v 30.0.1
- © 2005 - 2025 - Lyceo
- Schipholweg 66-5, 2316 XE Leiden
- T: 071-79 000 40