Uitleg over het herschrijven van formules

Hoi allemaal! Ik ben Celine en ik ben trainer in wiskunde A bij Lyceo. Vandaag ga ik jullie een tip geven over het herschrijven van formules. Ik vond het zelf ook altijd best wel lastig op de middelbare school. Dus ik hoop dat deze tip jullie ook gaat helpen.

 De formule

Hierboven hebben we een formule. Deze formule moeten we omschrijven naar deze vorm: A=a*p+b

Hoe gaan we dat doen?
Als eerste is het het beste om te gaan vereenvoudigen van wat je hebt. Als we deze formule hebben, dan kunnen we 10 * A * 60 doen want er staat overal keer tussen. Dus die kunnen we samenvoegen. Daar komt uit 600A. Daarnaast kunnen we alles onder de streep gaan samenvoegen. Dus dat wordt 67 * 100 en 67 * – p. Uitkomst: 

Op dit moment kunnen we het niet verder vereenvoudigen. Nu moeten we dus gaan herschrijven. Ik vind het altijd moeilijk om te zien wat ik naar welke kant moet halen. 

Daarvoor gebruik ik altijd een breuk, zoals 3=6/2. Maar je kan ook gebruik maken van bijvoorbeeld 5=10/2 of een andere breuk die jij zelf prettig vindt werken. Wanneer we gebruik maken van deze breuk komt de 15 overeen met de 3, de 6 met de 600A, de 2 komt overeen met de onderkant van de breuk. 

We willen uiteindelijk de A helemaal losgekoppeld hebben. Dus 600A moet naar voren gehaald worden. Als we dan het bovenste deel dus naar voren willen halen, dan kunnen we eigenlijk zeggen dat we de 6 naar voren willen. En als we de 6 vooraan zetten wordt de formule 6=3*2. Als we dit weten kunnen we dat naar onze formule vertalen, want we hebben net gezegd dat elk deel gelijk is aan een ander deel van de breuk. De nieuwe formule wordt dan 600A=15(6700-67p).Let op: de 15 moet én keer de 6700 én keer de min 67P. Dus het moet tussen haakjes. Dit kunnen we nu weer netjes gaan uitwerken.

 600A=100500-1005p

We hebben nu dit antwoord, maar we willen de A helemaal losgekoppeld hebben en we hebben nu 600A. Kortom: 600A moet gedeeld worden door 600 want 600A gedeeld door 600 is alleen A. Moeten we dat aan de andere kant ook doen. Dus 100.500 delen door 600 en 600 gedeeld door 1005P. Hier komt het volgende uit:

A=167,5-1,675P

Nu hebben we de vorm precies zoals we die willen. Maar er ontbreekt nog één stap en daar krijg je een heel punt voor, dus vergeet die nooit!

Dus 

A=1,675

B= 167,5

Zo heb je aan de hand van een hele makkelijke breuk de som kunnen oplossen.

Ik hoop dat jullie er wat aan hebt gehad. Ik vond het in ieder geval erg handig. Succes met studeren.

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Bekijk bovenstaande video op YouTube hier.

Examentraining Wiskunde A volgen?

Met de examentraining Wiskunde A van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining Wiskunde A wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!

Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens Wiskunde A kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina Wiskunde A Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.