-
Huiswerkbegeleiding
-
Bijles
-
Examentraining
-
Basisschool
-
Over Lyceo
-
Meer Structuurformules benoemen
- Wiskunde
- Engels
- Economie
- Frans
- Duits
- Overige vakken
- Tips voor alle vakken
Uitleg over de naamgeving aan structuurformules
Vind jij het naamgeven aan structuurformules lastig? Toptrainer Bram geeft je een stappenplan!
Hoe geef ik structuurformules een naam?
Als voorbeeld ga ik een naam geven aan een structuurformule. Daarvoor pak ik het stappenplan erbij voor de naamgeving. De eerste stap daarin is het bepalen van de stamnaam. Die stamnaam wordt gegeven door de langste koolstofketen in het molecuul. Ik zie hier dat het 5 koolstofatomen aan elkaar zijn, dus dat bepaalt ook de stamnaam, namelijk “pentaan.”
Als tweede ga ik kijken naar wat voor belangrijke groepen er nog meer in dit molecuul zitten. Dat zou kunnen gaan om dubbele bindingen. In dit voorbeeld heb ik dat niet. Het kunnen ook karakteristieke groepen zijn. Daarvan is er wel eentje; dat is hier de OH-groep. Per karasterieke groep is er een bepaalde uitgang. Die kan ik in binas vinden en daar vind ik dat bij zo een OH-groep de uitgang “ol” hoort. Dat zet ik achter de stamnaam en daardoor wordt de voorlopige naam “panthenol.”
Als laatste moet ik nog even nummers erbij zetten. Dat betekent dat ik ga tellen aan welke koolstofatoom die OH-groep zit. Dat kan ik van links naar rechts doen. Dan heb ik nummer twee en dat kan ik van rechts naar links doen dan zit de OH-groep aan nummer 4. Er is afgesproken altijd het nummer zo laag mogelijk te houden dus kies ik hiervoor twee. Het nummer zet ik in de naam direct voor de uitgang, dus de uiteindelijke naam hiervan wordt “pentaan-2-ol”.
Nog twee tips daarbij. Als er maar één mogelijkheid is voor het nummer, dan hoef je het niet te vermelden en tweede tip is dat er ook bepaalde groepen zijn die alleen een voorvoegsel hebben. Dus dan gebruik je geen achtervoegsel, maar heb je het ervoor. Daarmee kun je koolstofverbindingen een naam geven.
Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!
Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!
Examentraining scheikunde volgen?
Met de examentraining scheikunde van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining Biologie wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn.
Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens scheikunde kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina scheikunde Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.
Overige diensten
- v 29.7.5
- © 2005 - 2024 - Lyceo
- Schipholweg 66-5, 2316 XE Leiden
- T: 071-79 000 40