Uitleg over het voltooid deelwoord

Eindigt het voltooid deelwoord op een t of d? Examentrainer Anika legt aan de hand van het ‘t ex-Fokschaap hoe je dit gemakkelijk te weten komt.

Wat is een voltooid deelwoord?

Bij Nederlands is het belangrijk dat je vervoegingen van werkwoorden goed spelt. Wat veel mensen moeilijk vinden, is het voltooid deelwoord. Dat zijn bijvoorbeeld zinnen zoals: “Ik heb gewerkt.” “Wij hebben betaald.” En: “De ministers hebben vergaderd.” Dit zijn werkwoordsvormen die beginnen met ver, ge, her of be. 

Hoe weet ik of een voltooid deelwoord eindigt op een d of een t?

Wat veel mensen moeilijk vinden, is om te bepalen of je het woord laat eindigen op een t of een d. We gaan nu met dit voorbeeld even kijken hoe je stapsgewijs kan aanpakken. We beginnen met een ezelsbruggetje dat je misschien al kent, namelijk het ex-Fokschaap. Dit is een ezelsbruggetje waarbij de medeklinkers belangrijk zijn. Met de volgende zin ga ik je uitleggen waarom. Bij deze zin moeten we iets invullen met het werkwoord reizen. Hij heeft een paar maanden gereisd. Eindigt het nou op een d of een t?

We beginnen bij stap 1: we kijken naar het hele werkwoord reizen.

Stap 2: daar halen we -en vanaf dan krijg je reiz.

De volgende stap is om te kijken op welke letter dat eindigt: een z.

Stap 4 is om te kijken in het ex-Fokschaap. Staat daar de letter? Nee, dus dan weten we ons voltooid deelwoord moet op een d eindigen. Let goed op, want reizen is een zwak werkwoord. We zien hier in het hele werkwoord dat het met een z wordt geschreven maar in ons voorbeeld schrijf je het met een s, dus dan krijgen we gereisd met een d.

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Bekijk bovenstaande video op YouTube hier.

Examentraining Nederlands volgen?

Met de examentraining Nederlands van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining aardrijkskunde wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!


Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens Nederlands kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina Nederlands Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.