-
Huiswerkbegeleiding
-
Bijles
-
Examentraining
-
Basisschool
-
Over Lyceo
-
Meer Schakelschema's
- Wiskunde
- Engels
- Economie
- Frans
- Duits
- Overige vakken
- Tips voor alle vakken
Uitleg over schakelschema’s
Elektrische schakelingen worden vaak symbolisch weergegeven in de vorm van een schema. Toptrainer Bram laat je zien hoe ingewikkelde schakelingen veel overzichtelijker kunnen worden.
Hoe maak je een berekening aan de hand van een schakelschema?
De opdracht die ik ga doen, is een berekening aan de hand van een schakelschema. Ik heb hier achter mij een schakelschema getekend dat bestaat uit twee weerstanden: een voltmeter en een spanningsbron. De opdracht die er bij hoort is: Je hebt een voltmeter en de schakeling geeft 12V aan. Bereken de weerstand van R.
R staat hier, maar er zijn twee weerstanden, dus ik heb ze nog even nummer gegeven. Bij het maken van deze opdracht probeer ik zoveel mogelijk in de tekening mijn gegevens te schrijven. Ik zie dat deze twee weerstanden met elkaar in serie geschakeld zijn, want als de stroom door de eerste weerstand gaat, dan gaat deze ook door de tweede weerstand.
Voor de serieschakeling kan ik opzoeken hoe het zit met de spanning en stroomsterkte. De stroomsterkte is namelijk overal gelijk en de spanning van de bron verdeelt zich, dus: U_(bron )= U_1+ U_2. Vervolgens noteer ik in mijn tekening wat ik tot nu toe weet.
Hoe bereken ik de stroomsterkte?
Er was gegeven dat de spanningsmeter 12V aangeeft, dus dat is ook de spanning over weerstand 2.
Verder zie ik dat de weerstand en de spanning is gegeven en daarmee kan ik dan de stroomsterkte berekenen.
Om dat te doen heb ik alleen de wet van Ohm nog nodig: R= U/I. Daarmee kan ik berekenen dat de stroomsterkte 1,2 ampère is. Dat schrijf ik erbij in mijn de tekening. Als de stroomsterkte hier 1,2 ampère is, is die hier ook 1,2 ampère. Dat haal ik uit die regel voor de stroomsterkte. Voor de spanning kan ik met deze regel aan de gang. Hier is de spanning 30V en hier is de spanning 12V. Daardoor weet ik dat dus:
30-12=18V
Hoe bereken je de weerstand aan de hand van de wet van Ohm?
Dan heb ik de spanning en de stroomsterkte en kan ik daarmee de weerstand berekenen. Ik neem dan weer de wet van Ohm: R= U/I.
En ik doe dus 18/1,2=15 ohm.
Daarmee heb ik, door zoveel mogelijk in de tekening te werken, de weerstand gevonden.
Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!
Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!
Examentraining natuurkunde volgen?
Met de examentraining natuurkunde van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining natuurkunde wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn.
Op de pagina examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens natuurkunde kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina natuurkunde Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.
Overige diensten
- v 29.8
- © 2005 - 2024 - Lyceo
- Schipholweg 66-5, 2316 XE Leiden
- T: 071-79 000 40