-
Huiswerkbegeleiding
-
Bijles
-
Examentraining
-
Basisschool
-
Over Lyceo
Uitleg over materiaal vragen
Altijd al moeite gehad met materiaalvragen? Onze toptrainer Bram legt je uit hoe het werkt. Bekijk de video en je weet het!
Wat meet een spanning-rekdiagram?
Dit is dus een spanning-rekdiagram en wat een spanning-rekdiagram eigenlijk zegt, is hoe een materiaal reageert als je er een bepaalde kracht op zet.
We gaan een materiaal langzaam uitrekken, dus de rek op de horizontale as wordt steeds groter en we gaan bijhouden hoe groot de spanning is die op het materiaal komt te staan.
Hoe werkt een spanning-rekdiagram?
Wat je ziet gebeuren is dat we het materiaal een stukje uitrekken en dat de spanning in eerste instantie bijna lineair groter wordt en na een tijdje wordt dat een soort horizontaal. Het materiaal rekt wel verder uit, maar het kost niet nog meer kracht. Dat noemen we vloeien. Het materiaal gaat vloeien en het bereikt dan zijn vloeirek en zijn vloeispanning. Wat er dan gebeurt, is dat materiaal wat verder uitrekt, maar de kracht niet verder toeneemt. Daarna zie je vaak in zo’n grafiekje een klein dipje, dus het materiaal rekt wel verder uit, maar het kost niet erg veel extra kracht. Eigenlijk kost het zelfs wat minder kracht en uiteindelijk gaat de spanning weer oplopen, net zolang tot de grafiek eindigt en de bezwijkspanning wordt bereikt. Dat wil zeggen dat het materiaal stuk gaat.
Welke punten in een spanning-rekdiagram moet je kunnen herkennen?
Er zijn dus een aantal punten in dit grafiekje die je moet kunnen herkennen. Het eerste stukje, het elastische gebied, waar het materiaal uitrekt en waar het weer terug kan rekken. Het tweede deel, het plastische gebied, waar het materiaal wel uitrekt, maar niet meer terugtrekt. Het blijft eigenlijk gewoon permanent vervormd. Hier herken je bij het eerste topje de vloeispanning. Dat is het punt waar het materiaal gaat vloeien, dus waar het zacht wordt en snel gaat uitrekken. Uiteindelijk heb je de bezwijkspanning waarbij het materiaal stuk gaat.
Eigenlijk kan je uit zo’n klein grafiekje heel veel eigenschappen van een materiaal halen en daarmee dus heel veel over de stoffen uit de vraag zeggen.
Overige diensten
- v 30.0.2
- © 2005 - 2025 - Lyceo
- Schipholweg 66-5, 2316 XE Leiden
- T: 071-79 000 40