Uitleg over spotprenten

Hoe analyseer je spotprenten? Onze trainer Thijs legt het je uit. Bekijk de video en je snapt het!

Hoe analyseer je spotprenten?

Het analyseren en interpreteren van spotprenten bestaat eigenlijk uit drie stappen. Allereerst ga je goed kijken welke gebeurtenissen er nou belangrijk zijn in de tijd dat die spotprent is gemaakt.

Vervolgens ga je goed kijken naar wat je op die spotprent ziet. Dit ga je ook beschrijven in je antwoord.

Dan ga je nadenken over, wat is nou de bedoeling of de mening van die tekenaar en hoe ziet dat eruit? Probeer altijd eerst de opdracht goed te lezen. Lees het bovenschrift, het onderschrift en ga dan na wanneer de prent is gemaakt. Welke belangrijke historische gebeurtenissen waren er? En waar zou die spotprent dus over kunnen gaan en de spot mee drijven?

Naar welke elementen van een spotprent moet gekeken worden?

Tot slot ga je heel goed naar die prent kijken en ga je na wat je daar nou eigenlijk allemaal ziet. Kijk naar de persoonen, want dat kunnen gewoon echte personen zijn, zoals Hitler of Stalin. Echter kan het ook symboliek zijn, bijvoorbeeld de Hollandse Leeuw, de Russische beer of uncle Sam voor de Verenigde Staten. Kijk ook naar wat de personen doen met elkaar. Wat gebeurt er eigenlijk op de afbeelding? En hoe zijn ze afgebeeld? Is het positief of negatief? Er wordt altijd wel de spot met iets of iemand gedreven.

Naast dat je naar de personen moet kijken, moet je ook nog naar de andere symbolen kijken. Dat is vaak best wel lastig, maar probeer er echt goed naar te kijken. Een donkere lucht geeft onheil aan en een schedel staat voor de dood. Op die manier probeert de tekenaar duidelijk te maken wat zijn mening is. Als je dan dus heel goed hebt gekeken naar “Wie zijn de personen? Wat doen ze? Hoe zijn ze afgebeeld?” ben je eigenlijk al een heel eind, want vervolgens kan je gaan nadenken over, wat is nou de mening van de tekenaar? Probeer daarbij ook goed na te gaan wat de achtergrond eigenlijk van de tekenaar. Of misschien van het blad waarin de tekening staat.

Hoe beantwoord je vragen over spotprenten?

Nou dan gaan we eens eventjes kijken hoe je dat in de praktijk toepast. Jullie krijgen een examenopdracht te zien met daarbij een spotprent. Lees deze goed, ook boven het onderschrift, en bestudeer deze goed. Zet desnoods het filmpje eventjes op pauze.

We moeten de mening van de tekenaar geven met twee bronelementen en aangeven waarom deze prent goed bij het politieke karakter van het tijdschrift past. Als eerste gaan we het bovenschrift en het onderschrift bestuderen. We zien al dat deze prent komt uit een Duits socialistisch tijdschrift uit 1909. Bij het onderschrift staat: “Slagschepen koorts”. Dan kunnen er al allerlei bellen gaan rinkelen. We zijn in aanloop naar de Eerste Wereldoorlog, dus waarschijnlijk gaat deze prent over de wapenwedloop, maar dat kunnen we ook nog uit de prent zelf halen. Daar zijn een aantal aanwijzingen voor. We zien namelijk twee coureurs. De voorste is Engeland en de achterste is Duitsland en ze rijden niet in gewone auto’s, maar ze rijden in slagschepen. Je ziet ook dat het een beetje roekeloze coureurs zijn. Het wegdek is ook niet normaal, want ze racen over de lopen van kanonnen. Als je kijkt aan het einde van het wegdek, dan houdt dat zomaar op en aan het einde van het wegdek staat de dood die de twee coureurs wenkt. We hebben nu gezien wat er allemaal op die afbeelding te zien is, dus nu kunnen we gaan kijken naar de mening van die tekenaar.

Uit deze tekening blijkt namelijk dat de tekenaar ziet dat de investeringen die Engeland en Duitsland in de marine stoppen, zullen leiden tot een wapenwedloop met fatale afloop. De dood die staat aan het einde al te wachten. Dat kan je dus netjes opschrijven en daarbij geef je natuurlijk ook nog twee bronelementen. Je beschrijft dat je dit kunt zien aan één van de elementen die ik net heb genoemd, zoals: “de auto’s zijn slagschepen” of “aan het einde van de weg staat de dood die hen wenkt”.

Vervolgens gaan we door naar het tweede gedeelte. We moeten aangeven waarom deze prent nou goed past bij het politieke karakter van de tijdschrift. Bij het bovenschrift staat dat het een socialistisch tijdschrift is. Dan moeten we nog de link leggen, waarom zou het socialisme tegen die wapenwedloop zijn? Waarom vinden zij dat iets slechts? Om dit te beantwoorden, moet je je realiseren dat het socialisme een sterk anti militaristisch karakter, een sterk anti imperialistisch karakter en een sterk anti nationalistisch karakter heeft. De wapenwedloop gaat natuurlijk over al die begrippen, dus uiteraard zal een waar socialistisch tijdschrift het nooit oké vinden hoe die wapenwedloop gaat. Ze zijn daarom ook van mening dat dat iets slechts is. Uiteindelijk moet je altijd op het einde nog eens een keer de vraag teruglezen, je antwoord teruglezen en checken of je alle punten hebt gehaald. Dat hebben we in dit geval gedaan, aangezien we de mening van de tekenaar hebben gegeven aan de hand van twee bronelementen. Daarvoor krijgen we een totaal 3 punten en voor het laatste punt hebben we aangegeven waarom deze prent zo goed past bij het politieke karakter van dit tijdschrift.

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Examentraining geschiedenis volgen?

Met de examentraining geschiedenis van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining Biologie wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!


Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens geschiedenis kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina geschiedenis Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.