Uitleg over het delend lidwoord bij Frans

Vind je het delend lidwoord kiezen bij Frans ook lastig? Onze trainer Simone geeft je de tips.

Wat is het delend lidwoord?

In het Nederlands kun je zeggen: ik drink koffie of ik drink water. We gebruiken dan geen lidwoord in die zin, omdat we het hebben over een onbepaalde hoeveelheid. Je weet namelijk niet hoeveel koffie ik drink of hoeveel water ik drink. In het Frans kun je dat lidwoord echter niet zomaar weglaten en daarvoor hebben de Fransen het delend lidwoord uitgevonden. Als Fransen willen zeggen: Ik drink koffie dan zeggen ze niet: “Je bois café”, maar dan zeggen ze: “Je bois du café” en du is dan het delend lidwoord dat aangeeft dat het om een onbepaalde hoeveelheid gaat.

Hoe pas je de vorm van het delend lidwoord aan?

Dat delend lidwoord moet je altijd nog een beetje aanpassen aan het zelfstandig naamwoord. De vorm van het delend lidwoord hangt er namelijk vanaf of het zelfstandig naamwoord in het mannelijk staat, in het vrouwelijk staat of in het meervoud is. Hier achter mij zie je een schemaatje van welke delende lidwoorden bij welke mannelijke, vrouwelijke en in het meervoud staande zelfstandige naamwoorden horen.

Voor het mannelijk enkelvoud gebruiken we bijvoorbeeld ‘du’. Dat is een samenstelling van het delend lidwoord ‘de’ en het lidwoord ‘le’ wat erbij hoort. We hebben dan de + le wordt ‘du’.

Voor het vrouwelijk enkelvoud gebruiken we ‘de la’.

Voor het meervoud gebruiken we ‘des’.

Je moet altijd nog even goed opletten bij woorden die beginnen met een stomme h, zoals ‘Hôtel’ daar gebruiken we Lapostrof. Dan krijg je de l’hôtel.

Wat zijn de uitzonderingen op het gebruik van het delend lidwoord?

Er zijn een paar uitzonderingen op het gebruik van het delend lidwoord. Die uitzonderingen hebben te maken met het aangeven van een hoeveelheid, met een ontkenning of met bepaalde werkwoorden.

Als je te maken hebt met een hoeveelheid dan is het onduidelijke gedeelte verdwenen. Ik zei in het begin van het filmpje: “Ik drink koffie,” maar als ik je vertel dat ik een liter koffie drink dan is de onbepaalde hoeveelheid verdwenen. Dan verdwijnt ook het delend lidwoord. Ik kan dan bijvoorbeeld zeggen: “Ik drink een glas jus d’orange.” In het Frans: “Je bois un verre de jus d’orange” en je ziet dan dat ik alleen het woordje de gebruik.

Als ik te maken heb met een ontkenning, vervalt het delend lidwoord ook. Ook dan gebruik je alleen het woordje de. Als ik bijvoorbeeld wil zeggen dat er geen tomaten waren in de supermarkt dan kan ik zeggen “Il n’y a pas de tomates”. Ik geef dan nog steeds geen hoeveelheid aan, maar ik heb te maken met een ontkenning en daarom gebruik ik alleen het woordje de.

Tot slot zijn er nog een paar werkwoorden die ook geen delend lidwoord met zich meenemen. Dit zijn werkwoorden die een mening meegeven zoals ‘aime’, ‘adore’, ‘préférée’ en ‘déteste’. Hierbij gebruiken we niet het delend lidwoord, maar het lidwoord wat je normaal gesproken zal gebruiken voor het zelfstandig naamwoord wat erop volgt. Als je bijvoorbeeld wil zeggen dat je van aardbeien houdt, dan zeg je: “J’aime les fraises”. Je ziet dat ik hierbij het lidwoord gebruik en niet het delend lidwoord. Dat komt dus omdat ik te maken heb met een werkwoord van mening.

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Examentraining Frans volgen?

Met de examentraining Frans van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining Frans wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!


Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens Frans kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina Frans Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.