Uitleg over economische verbanden

Hoe zitten alle economische verbanden in elkaar? Wat heeft nou effect op wat, en is dat een positief of negatief verband en waarom? Onze trainer Veerle legt het uit!

Welke economische verbanden zijn er?

Ik heb hier een schema gemaakt om economische verbanden aan te geven, dus een heleboel begrippen die heel vaak voorkomen bij economie. Die ga ik even allemaal doornemen en daar hebben we een plusje of een minnetje bij gezet. Dat plusje of minnetje geeft aan of het een positief of een negatief verband is. Even ter herhaling. Een positief verband betekent: als de een omhoog gaat, gaat de andere ook omhoog. Of als de ene omlaaggaat, gaat de ander ook omlaag. Een negatief verband daarentegen betekent: als de ene omhooggaat gaat de ander omlaag. Of als de een omlaag gaat, gaat de ander omhoog, dus het is tegenovergesteld aan elkaar. Dit is heel belangrijk om goed in je achterhoofd te houden bij dit schema.

Welke economische verbanden zijn er en zijn ze positief of negatief?

Van prijzen naar rente is positief, want als de prijzen omhooggaan dan daalt de koopkracht. Dat betekent ook dat er minder geleend zal worden. Als er minder geleend wordt, is er minder aanbod van geld, dus zal uiteindelijk de rente omhooggaan. Hier zie je dat je dit soort dingen ook vaak via vraag en aanbod kan beredeneren, dus doe dat ook.

Rente naar beleggers: hoe hoger de rente, hoe meer de belegd zal worden. Dus dat is een positief verband, want als de rente hoog is dan ga je juist je geld bij de banken neerzetten.

Beleggen naar wisselkoers is ook een positieve verband. Dat betekent als er meer beleggers komen, dat zijn vaak ook internationale beleggers die een andere munteenheid hebben, bijvoorbeeld Amerikanen hebben de dollar, als ze in Nederland willen beleggen, moeten ze de euro hebben. Dus zij vragen naar de euro. Als er heel veel vraag is naar de euro, betekent dat dat de prijs van de euro omhooggaat. De prijs is ook wel de wisselkoers, dus een positief verband.

Van rente naar consumptie is een negatief verband. Hoe hoger de rente, hoe aantrekkelijker het wordt om te sparen, dus hoe minder je zal consumeren, want je gaat je geld opzij zetten.

Van rente naar investeren heeft een negatief verband, want hoe hoger de rente hoe aantrekkelijk het wordt om te sparen, dus hoe minder snel je dat gaat investeren.

Investeren gaat naar productie. Dat is een positief  verband. Hoe meer er geïnvesteerd zal worden, hoe meer nieuwe bedrijven of bedrijven groter worden, etc. Hoe meerder dus ook gemaakt zal worden.

Consumptie naar productie. Hoe meer mensen consumeren, hoe meer er ook geproduceerd zal moeten worden. Dat heeft natuurlijk ook weer een positief verband met de werkgelegenheid, want als er meer geproduceerd gaat worden, zijn er ook meer mensen nodig, dus gewoon meer factor arbeid nodig om het allemaal te kunnen produceren.

Als de wisselkoers omhooggaat, betekent dat jouw land eigenlijk heel duur is voor het buitenland, dus dat is niet goed voor je concurrentiepositie.

Hier deze kant nog: concurrentiepositie naar export. Hoe beter je positie is, hoe makkelijker je kan exporteren naar het buitenland en hoe minder je zal importeren uit het buitenland, dus dit is een positief verband.

Concurentiepositie naar import is een negatieve verband.

Prijzen naar concurrentiepositie. Hoe hoger jouw prijzen, dus hoe duurder je bent, hoe slechter jouw concurrentiepositie zal zijn. Hoe meer je exporteert naar het buitenland, hoe meer je ook gaat produceren, want hoe meer je dus ook gaat verkopen in het buitenland. Die producten moet allemaal gemaakt worden, dus een positief verband met productie.

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Examentraining Economie volgen?

Met de examentraining economie van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining economie wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!


Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens Economie kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina Economie Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen