-
Huiswerkbegeleiding
-
Bijles
-
Examentraining
-
Basisschool
-
Over Lyceo
-
Meer Gasuitwisseling longen
- Wiskunde
- Engels
- Economie
- Frans
- Duits
- Overige vakken
- Tips voor alle vakken
Uitleg over gasuitwisseling longen
Hoe werkt de gasuitwisseling in de longen tijdens de ademhaling? Toptrainer Sterre legt het uit!
Welke elementen zijn nodig voor gaswisseling?
Voordat we verder gaan met de echte uitleg, moeten we eerst even weten waar we naar kijken. We zien hier een longblaasje. Een longblaasje is de kleinste eenheid van de long. Daar vindt de daadwerkelijke gasuitwisseling plaats. Hieronder zien we een bloedvat een haarvat eigenlijk wat langs de long loopt en deze donut vormige rondjes zijn de rode bloedcellen.
Welke stoffen bevat het bloed dat van de organen af komt?
Gasuitwisseling gaat op basis van diffusie. Wat houdt dat nou in? Dat gassen zonder dat het energie kost van hoge naar lage concentraties willen stromen. Waarom is dat in dit geval heel handig? Hier komt het bloed vandaan. Dat betekent dus dat het bloed wat vanaf deze kant komt van de organen af komt. Oftewel het vervoert afvalstoffen en heel veel koolstofdioxide wat ontstaan is bij verbranding in die organen. Die concentratie is hier dus heel hoog en daarom teken ik hem groot. Het bloed aan deze kant is echter nog niet langs de long geweest en daarom is de concentratie zuurstof (O2) heel erg laag. Daarom teken ik die hier klein. Dit houden we even in ons achterhoofd en dan gaan we kijken naar het longblaasje zelf.
Hoe werk gasuitwisseling in de longen?
We hebben net ingeademd en we ademen zuurstof in. De concentratie zuurstof is in het longblaasje dus heel erg hoog (O2). Daarom teken ik hem groot. Echter, voor elke inademing komt een uitademing en de concentratie koolstofdioxide (CO2) is dus in het longblaasje heel laag. Daarom teken ik hem klein. Wat gaat er nou gebeuren als er daadwerkelijke gasuitwisseling plaats gaat vinden? Ik zei al, dat gebeurt op basis van diffusie. Van hoge naar lage concentraties, oftewel koolstofdioxide, zal het longblaasje in gaan stromen vanuit het bloed. Zuurstof daarentegen zal de andere kant op willen stromen. Die concentratie was in het longblaasje namelijk heel hoog en in het bloed heel laag. De zuurstof zal het bloed in gaat stromen. Op deze manier worden koolstofdioxide en zuurstof vanuit de long met het bloed uitgewisseld. Dit herhaalt zich natuurlijk de hele tijd, steeds opnieuw, omdat we steeds opnieuw in en uit ademen.
Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!
Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!
Bekijk bovenstaande video op YouTube hier.
Examentraining Biologie volgen?
Met de examentraining Biologie van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining Biologie wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn.
Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens Biologie kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina Biologie Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.
Overige diensten
- v 29.9
- © 2005 - 2024 - Lyceo
- Schipholweg 66-5, 2316 XE Leiden
- T: 071-79 000 40