-
Huiswerkbegeleiding
-
Bijles
-
Examentraining
-
Basisschool
-
Over Lyceo
-
Meer Actieve en passieve immunisatie
- Wiskunde
- Engels
- Economie
- Frans
- Duits
- Overige vakken
- Tips voor alle vakken
Uitleg over actieve en passieve immunisatie
Hoe steken actieve en passieve immunisatie in elkaar? Bekijk deze video en binnen een paar minuten weet je het!
Wat is actieve immunisatie?
Om te beginnen, de kern van actieve immunisatie is dat je zelf antistoffen maakt. Wanneer ga je zelf antistoffen maken? Als er een immuunreactie in jouw lichaam op gang komt. Wanneer komt er een immuunreactie op gang? Als er sprake is van een ziekteverwekker. Dit kan ook een verzwakte ziekteverwekker zijn uit een vaccin. Je lichaam brengt de immuunreactie op gang. Het aspecifieke immuunsysteem komt op gang, waarna het specifieke immuunsysteem op gang komt en een onderdeel van het specifieke systeem zijn de b-cellen. Deze gaan de antistoffen maken. Je b-cellen leren dus hoe ze deze antistoffen moeten maken, daarom zal er ook, en dat is een voordeel van actieve immunisatie, immuniteit ontstaan. Als een ziekte namelijk nog een keer bij je binnenkomt, weten die b-cellen nog precies hoe ze de antistoffen moeten maken en kunnen dan veel sneller veel meer antistoffen maken, waardoor je soms niet eens merkt dat je ziek bent.
Wat is passieve immunisatie?
Passieve immunisatie daarentegen, daarbij is de kern dat je de antistoffen niet zelf maakt, je krijgt ze ingespoten. Een goed voorbeeld hiervan is tegengif. Stel ik word gebeten door een giftige slang, dan heb ik geen tijd om een aantal dagen te wachten tot die immuunreactie bij mij op gang is gekomen. Ik ga daarentegen naar de dokter of naar het ziekenhuis en die spuit bij mij tegengif in. Wat is tegengif nou? Dat zijn eigenlijk alleen de antistoffen die ik nodig heb om het gif te verhelpen en daarna ben ik weer beter. Echter hebben mijn b-cellen dan nooit geleerd hoe ze die antistoffen moeten maken. Daarom zal er bij passieve immunisatie ook geen immuniteit ontstaan. Als ik nog een keer gebeten word door dezelfde slang zal ik weer naar de dokter moeten om dat tegengif te halen.
Wat is het verschil tussen actieve en passieve immunisatie?
Om het nog even samen te vatten: actieve immunisatie, daarbij ga je zelf de antistoffen maken en ontstaat er immuniteit. Passieve immunisatie, daarbij krijg je de antistoffen kant en klaar ingespoten en ga je ze dus niet zelf maken en ontstaat er geen immuniteit
Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!
Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!
Bekijk bovenstaande video op YouTube hier.
Examentraining Biologie volgen?
Met de examentraining Biologie van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining Biologie wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn.
Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens Biologie kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina Biologie Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.
Overige diensten
- v 29.7.4
- © 2005 - 2024 - Lyceo
- Schipholweg 66-5, 2316 XE Leiden
- T: 071-79 000 40