-
Huiswerkbegeleiding
-
Bijles
-
Examentraining
-
Basisschool
-
Over Lyceo
-
Meer Tijdlijnen
- Wiskunde
- Engels
- Economie
- Frans
- Duits
- Overige vakken
- Tips voor alle vakken
Uitleg over het makkelijk tellen van maanden, kwartalen of jaren
Hoe voorkom je fouten op je bedrijfseconomie examen? Toptrainer Simone heeft een handige truc, namelijk het maken van tijdlijnen!
Hoe kunnen tijdlijnen helpen bij je examen bedrijfseconomie?
Vandaag heb ik een tip over tijdlijnen voor jullie. Jullie hebben er vast wel eens van gehoord, maar misschien vind je het te veel moeite om er één te tekenen of misschien vind je het lastig om er één te tekenen. Toch helpt een tijdlijn heel goed bij het tellen van een aantal jaren, kwartalen of maanden.
Kijk maar eens mee naar dit voorbeeld. Als je op je vingers moet tellen hoeveel jaar er tussen 2001 en 1 januari 2006 zit, dan kun je misschien nog wel even een foutje maken. Als je het uittekent voor jezelf, op je blaadje of op een kladblaadje, kan het eigenlijk nooit meer fout gaan. Je kunt nu namelijk heel makkelijk tellen dat het om 1, 2, 3, 4, 5 hele jaren gaat. Daarbij is het natuurlijk wel heel belangrijk dat je aangeeft of je het over 1 januari of 31 december hebt. Tellen we namelijk door tot 31 december 2006 dan komt er nog een extra periode bij. Het tekenen van een tijdlijn kan even tijd kosten, maar uiteindelijk levert het je punten op en dat is natuurlijk belangrijk voor het slagen.
Hoe maak je een tijdlijn verdeeld in maanden?
Soms heb je een tijdslijn nodig van een jaar, waarin je alle maanden zichtbaar hebt. Het kan wel eens lastig zijn om precies goed 12 vakjes te tekenen. Ook daarvoor heb ik een tip. Je tekent eerst de hele tijdlijn. Je weet dat dit hele stuk verdeeld moet worden in 12 stukjes. Dan is het handig om het eerst door de helft te doen. Hier hebben we 6 maanden aan deze kant en 6 maanden aan die kant. Dan gaan we die halve jaren weer verdelen in kwartalen. Nu hebben we dus 4 kwartalen getekend. Je weet dat ieder kwartaal bestaat uit 3 maanden dus als je dan 2 streepjes daartussenin hebt, dan heb je in ieder kwartaal 3 maanden getekend. Als je de tijdlijn afmaakt op deze manier, weet je zeker dat je 12 maanden hebt getekend. Ook hier kun je de data weer onder zetten. Je mag daarbij zelf kiezen of je 31 december of 30 november wil aanhouden of dat je wil tellen vanaf de eerste van de maand. Het is handig om te beginnen met 1 januari. Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor 31 januari, maar je kunt hem ook als volgt tekenen. Je begint op 1 januari en je volgende streep zet je bij 1 februari. Maak hem altijd consequent af; tel even na of je inderdaad 12 maanden hebt getekend en of je tijdlijn begint op 1 januari en eindigt bij december.
Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!
Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!
Examentraining bedrijfseconomie volgen?
Met de examentraining bedrijfseconomie van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining Engels wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn.
Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens bedrijfseconomie kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina bedrijfseconomie Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.
Overige diensten
- v 29.9
- © 2005 - 2024 - Lyceo
- Schipholweg 66-5, 2316 XE Leiden
- T: 071-79 000 40