Examentip M&O: Resultatenrekening en Liquiditeitsbegroting

Hoi, ik ben Simone en ik geef Examentraining M&O bij Lyceo. Vind jij het ook moeilijk om het verschil te bepalen tussen kosten en uitgaven en opbrengst en inkomsten? Bekijk dan vooral onderstaande video of lees de uitleg hieronder. Na het bekijken van onze video weet je precies wat er op de resultatenrekening moet staan en wat je op de liquiditeitsrekening neerzet.

Wat is het verschil tussen opbrengsten en inkomsten en kosten en uitgaven?

Op je toets moet je vaak een resultatenrekening of een liquiditeitsrekening afmaken. Daarvoor moet je goed weten dat op de resultatenrekening de opbrengsten en de kosten horen te staan en de liquiditeitsrekening heeft de inkomsten en uitgaven. 

Voordat ik jullie ga vertellen wat er nog meer op de resultatenrekening en op de liquiditeitenrekening hoort, ga ik jullie eerst uitleggen wat nu eigenlijk het verschil is tussen de opbrengsten en de inkomsten en de kosten en de uitgaven. Stel we hebben een bedrijf en voor dat bedrijf moeten er lampen aan, er draaien computers, we hebben misschien airconditioning en daardoor hebben we natuurlijk een hoge elektriciteitsrekening. Die elektriciteitsrekening die betalen we ieder half jaar dus bijvoorbeeld aan het einde van juni en ook aan het einde van december. Dat betekent dat er op 30 juni een bedrag uit onze portemonnee gaat en ook op 31 december betalen we een bedrag. Omdat dit letterlijk fysieke uitgaven zijn spreken we over uitgaven. We halen namelijk echt geld uit onze kas of bank om aan de energiemaatschappij te geven.

Dit is echter iets anders dan de elektriciteitskosten. Hier hebben we echter wel mee te maken, let maar op. De elektriciteitskosten horen bij de periode waarin we gebruik hebben gemaakt van de elektriciteit. In januari heeft het licht aan gestaan, maar ook in februari en we hebben in deze periodes ook gebruik gemaakt van computers, en zeker in de zomermaanden misschien wel gebruik gemaakt van de airconditioning. Dat betekent dat we gedurende deze hele periode elektriciteitskosten hebben gemaakt. De uitgaven van de elektriciteit komt echter pas aan het einde van die periode. Je ziet hier dus dat we gedurende de gehele periode kosten hebben gemaakt maar de uitgaven is pas op één moment. Zoek je dus naar kosten, vraag je dan af: ‘wat hoort er bij de periode?’. En zoek je naar een uitgave, vraag je dan af: ‘wanneer pak ik mijn portemonnee en geef ik daadwerkelijk iets uit’?

Als je voor februari een resultatenrekening zou maken, heb je dus in februari wel te maken met elektriciteitskosten maar nog niet met uitgaven. Dus als je voor februari deze overzichten zou maken dan zul je hier wel elektriciteitskosten hebben staan maar op de liquiditeiten rekening staat helemaal niks, omdat die uitgaven pas in juni komt te staan.

 

Ditzelfde geldt voor het verschil tussen opbrengsten en inkomsten. Je hebt misschien wel een bijbaantje waarin je werkt in de maand augustus. Dat betekent dus dat je in de periode augustus werk heb verricht en voor augustus dus ook loon hebt verdiend. Dit is een opbrengst omdat het gaat over de periode augustus. Bij de meeste bijbanen is het zo dat je pas aan het einde van de maand betaalt krijgt. Eind september vind je dus pas het betaalmoment. Dus eind september pak jij je portemonnee en ontvang je het geld van je werkgever. De inkomsten zullen dus pas vallen in de maand september.

 

Wat zijn afschrijvingen?

Bedenk je altijd goed dat afschrijvingen alleen maar kosten kunnen zijn en aflossingen alleen maar uitgaven. Dit is belangrijk om goed te onthouden, het zit namelijk zo. Als je afschrijft op bijvoorbeeld een gebouw of op een auto, dan wordt die auto minder waard. Dat betekent dat je kosten hebt die er dus ook voor zorgen dat je winst lager worden, maar op dat moment geef je geen bedrag uit. Dat geld blijft ergens zweven in jouw bedrijf en dat betekent dus dat een afschrijving wel een kost is. Dit komt omdat het ervoor zorgt dat je winst lager is, maar het is geen uitgave want je pakt niet je portemonnee en je geeft geen geld uit.

 

Wat zijn aflossingen?

Andersom is een aflossing wel een uitgave maar geen kost, dat zit namelijk zo. Als je een lening hebt en je gaat aflossen dan geef je eigenlijk een deel van dat geleende geld terug aan de bank. Je pakt dus wel je portemonnee, je haalt er wel geld uit en dat geef je ook aan de bank. We hebben hier dus wel te maken met een uitgaven, maar niet met een kost. Het teruggeven van het geld kost jou namelijk niks. Het lenen kost je wel geld maar dat zijn weer interestkosten.

 

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Bekijk bovenstaande video op YouTube hier.

 

Examentraining M&O volgen?

Met de examentraining management en organisatie van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining M&O wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!


Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens M&O kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina M&O Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.