Uitleg over luchtdruk

Ik ben Sietse, examentrainer aardrijkskunde bij Lyceo, en ik ga je uitleggen wat het verschil is tussen hoge en lage luchtdruk.

 

Wat is een hoge luchtdruk?

Een hoog luchtdruk gebied kan je het beste vergelijken met het opblazen van een ballon. Omdat ik nu heel veel luchtdeeltjes bij elkaar heb gestopt in de ballon noem ik het een hoge drukgebied. Vanuit het hoge luchtdrukgebied wil die lucht het liefst naar buiten, ze zitten nu maar op elkaar gepropt binnen de ballon. Die lucht gaat dus stromen naar een lage luchtdrukgebied. Die luchtstroom kennen wij op aarde als wind.

Wat gebeurt er in een lage druk gebied?

Op het moment dat die lucht bij het lage luchtdrukgebied is aangekomen gaat die uitzetten, want ze zitten nu eenmaal dicht op elkaar gepropt. Bij dat uitzetten verplaatst de lucht zich ook naar boven. Alle lucht die zich naar boven verplaatst koelt af.

Door het afkoelen condenseert de waterdamp die in de lucht zit en gaat het regenen. Zo kan je verklaren waren het bij een lage drukgebied regent en bij een hoge drukgebied het mooi zonnig weer is

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Bekijk bovenstaande video op YouTube hier.

Examentraining Aardrijkskunde volgen?

Met de examentraining aardrijkskunde van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining aardrijkskunde wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!


Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens aardrijkskunde kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina Aardrijkskunde Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.