Aardrijkskunde Tips & Tricks

Examentraining aardrijkskunde | Oefenexamens 

Voor je examen Aardrijkskunde leer je veel stof en begrippen. Een gerichte aanpak om examenvragen te beantwoorden kan je bij je examen veel helpen. Hieronder staan alvast wat tips om je op weg te helpen.

Tips:

  • Als je gaat oefenen met examenvragen, kun je proberen om bij elke vraag een geschikte atlaskaart te vinden. Zo leer je welke informatie er in de atlas te vinden is en leer je hoe je snel kunt zoeken, bijvoorbeeld via het trefwoordenregister, het zaakregister of het voorschutblad.
  • Als je een bron moet gebruiken, kan het helpen om vragen te stellen zoals: wat zie ik precies, welke informatie geeft de bron, waar is het, wat betekent het? Hierdoor haal je meer informatie uit de bron die mogelijk nodig is om de vraag te beantwoorden.
  • Het kan helpen om je antwoord uit te leggen aan de hand van oorzaak-gevolg relaties. Een voorbeeld: doordat India lange tijd een kolonie van Engeland was, hebben de inwoners uit India de Engelse taal overgenomen. Hierdoor is India interessant voor bijvoorbeeld callcenters om zich te vestigen.

Video’s: Lyceo Legt Uit Aardrijkskunde

Met Lyceo Legt Uit maken we korte uitleg filmpjes voor alle vakken & elk niveau. Onze toptrainers behandelen elke keer weer een nieuw onderwerp om te zorgen dat jij de stof helemaal begrijpt!

Uitleg over subductiezone

Raak jij ook altijd in de war als je de term subductiezone hoort? Is niet meer nodig, want toptrainer Sietse gaat het je uitleggen!

 

Uitleg over demografisch transitiemodel

Wat is een demografisch transitiemodel? Sietse geeft uitleg over dit aardrijkskundige model; belangrijk voor je eindexamen!

 

Uitleg over luchtdruk

Wat is het verschil tussen hoge en lage luchtdruk? Trainer Sietse legt het uit.

 

Uitleg over rivieren

Vind jij de begrippen debiet, regiem, verval en verhang ook lastig uit elkaar te halen bij Aardrijkskunde? Trainer Sietse legt het uit!

 

Uitleg over mechanische en chemische verwering

Wat is het verschil tussen mechanische en chemische verwering bij Aardrijkskunde? En welke drie vormen heeft mechanische verwering? Door deze uitleg van aardrijkskunde toptrainer Sietse met behulp van suikerklontjes, snap jij voortaan de verschillen!

 

Uitleg over verzorgingsgebied, reikwijdte, drempelwaarde

Wat is het verschil tussen verzorgingsgebied, reikwijdte en drempelwaarde? Met dit voorbeeld van trainer Sietse is dat makkelijk te onthouden!

 

Uitleg over drietrapsstrategie

Wat houdt de drietrapsstrategie precies in? Onze trainer Sietse legt het uit!

 

Uitleg over moessonklimaat

Wat is het moessonklimaat en hoe werkt het precies? Onze trainer Sietse legt het uit!

 

Uitleg over de intertropische convergentiezone

Onze examentrainer Sietse legt de intertropische convergentiezone uit zodat jij vol vertrouwen je examen in gaat!

 

Uitleg over de bosatlas

Hoe gebruik je de bosatlas? Bespaar tijd op je eindexamen!

Q&A sessie (gericht op het eindexamen)

Algemene tips

Wat is de ITCZ en hoe ontstaat de moessonwind in India?

Wat is het verschil tussen de lithosfeer, de atmosfeer en de asthenosfeer?

Welk soort landschappen komen voor in Brazilië?

Hoe ontstaat een hotspot?

Hoe ontstaat het spreidingspatroon van de neerslag op Hawaii?

Welke vier dimensies zijn er?

Hoe werken dijken, stuwen en waterkeringen?

Wat is oceanische circulatie?

Welke verschillende soorten gesteente zijn er?

Wat is landdegradatie?

Extra steuntje in de rug nodig met aardrijkskunde?

Tijdens een examentraining worden leerlingen in kleine groepen door jonge, enthousiaste en ervaren begeleiders klaargestoomd voor de school- en eindexamens. Een examentraining duurt, afhankelijk van het betreffende examenvak, 2 of 3 aaneengesloten dagen en verloopt volgens een vast programma. We zorgen dat je de examenstof goed in de vingers hebt, herhalen alle stof en helpen je met de onderdelen waar je moeite mee hebt. Naast de voorbereidingen op school, een extra steuntje in de rug dus.

De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Deelnemers behalen gemiddeld een punt hoger op hun eindexamen.

Boek nu een examentraining

 

Of heb je een goede samenvatting Aardrijkskunde nodig voor je SE of CE?

Doe je dit jaar eindexamen en zoek je een overzichtelijke samenvatting van de stof? In een Lyceo Samenvatting vind je de volledige examenstof van één vak. Het uittreksel helpt om de examenonderwerpen te overzien en echt te doorgronden. Natuurlijk staat in ieder boekje precies wat je voor het examen moet weten. Hierdoor is een samenvatting ook de ideale voorbereiding op het schoolexamen.

Er zijn Lyceo Samenvattingen voor alle vakken op alle niveaus.

Bekijk alle Lyceo Samenvattingen