Dyscalculie of moeite met rekenen?
Heeft je kind moeite met rekenen, of daadwerkelijk dyscalculie? Lees hier wat dyscalculie kenmerkt, hoe dit getest wordt en hoe je hierbij kan helpen.
Pesten is iets wat nog veel te vaak gebeurt. Het gebeurt op de basisschool, middelbare school, tijdens de studietijd en soms ook nog op het werk. De een krijgt er helaas vaker mee te maken dan de ander. Maar waarom pesten mensen? Wat kun je er tegen doen als je zelf wordt gepest? Of hoe help je iemand die gepest wordt? Het antwoord op deze vragen én meer delen we in deze blog.
Bij pesten wordt iemand vaak voor langdurige tijd uitgelachen, gekwetst en/of buitengesloten. Bij pesten wordt iemand opzettelijk pijn gedaan. Dit kan via woorden, maar soms komt hier ook fysiek geweld bij kijken. Tegenwoordig wordt er steeds vaker online gepest op allerlei social media platformen. Dit maakt voor velen het pesten nog makkelijker, doordat dit veilig van achter een scherm gebeurt en soms zelfs anoniem.
Pesten kan verschillende oorzaken hebben. Zo komt pesten vaak voort uit concurrentiegedrag of jaloezie. Daarnaast ontstaat pesten soms ook uit verveling of frustraties van de ander. Soms is de pester zelf vroeger ook gepest, of wordt hij of zij nu nog gepest. Door dan over te gaan op het pesten van een ander halen ze de aandacht bij zichzelf weg.
Pesten blijft een vervelend en onnodig deel van een schooltijd. Hopelijk wordt er op jouw school of in jouw klas niet gepest. Als dit wel gebeurt, probeer dan bovenstaande tips om het pesten te stoppen. Het belangrijkste is dat je een vertrouwenspersoon op school vertelt wat er gebeurt, zodat ze kunnen ingrijpen wanneer er gepest wordt. Onthoud ook dat je als omstander van pesten juist veel invloed hebt om iemand die gepest wordt te helpen. Zo help je elkaar samen door een fijne schooltijd!