Dyscalculie of moeite met rekenen?
Heeft je kind moeite met rekenen, of daadwerkelijk dyscalculie? Lees hier wat dyscalculie kenmerkt, hoe dit getest wordt en hoe je hierbij kan helpen.
Een nieuw schooljaar is ook een soort van nieuw begin. Je hebt de kans om alles wat vorig jaar iets minder goed ging, nu helemaal anders aan te pakken. En de dingen die wel goed gingen, die laat je natuurlijk zo.
Hoe zorg je voor een goede start van het schooljaar?
Lekker hoor, de hele vakantie laat naar bed en zo laat mogelijk opstaan. Maar dat gaat nu helaas niet meer werken.. Los van dat je dan te laat op school komt, is het verder ook niet zo’n goed idee. Als je genoeg slaapt en een vast ritme aanhoudt, zul je zien dat alles een stuk makkelijker gaat. Je kunt je beter concentreren, je humeur gaat erop vooruit en je lijf kan zich beter herstellen. Dus, hoe lastig het misschien ook is, probeer toch genoeg slaap te krijgen elke dag!
Een open deur natuurlijk, en waarschijnlijk neem je het je elk jaar weer voor. Maar dit jaar heb je de kans om het ook echt te gaan doen. Je schoolwerk bijhouden! Niks rustig opstarten, gewoon vanaf dag één doen wat je moet doen. Het is misschien even wennen, maar je zult zien dat het veel voordelen heeft. Geen gestress meer op het laatste moment, maar goed voorbereid je toetsen maken en daar goed op scoren. Alles wat je nu doet, hoef je later niet meer te doen!
Deze tip sluit naadloos aan op tip 2. Want als je je schoolwerk bij wilt houden, zul je moeten plannen. Kijk aan het begin van de week wat je moet doen en verdeel dat over de tijd die je hebt. Maak een schema en houd je daar ook aan. Dus als je bijvoorbeeld voor Frans 500 woordjes moet kennen op vrijdag, doe er dan 100 tot 150 per dag. Aan het eind nog een keer herhalen en klaar. Tenzij je een fotografisch geheugen hebt, gaat het je echt niet lukken om alles een dag van tevoren in je hoofd te stampen.
Dit scheelt je niet alleen ’s ochtends tijd, het maakt ook dat je niet zo snel iets vergeet. Als je op je gemak je spullen bij elkaar kunt zoeken en dit niet pas op het laatste moment hoeft te doen, neem je waarschijnlijk wél je werkschrift en je etui mee. En dat scheelt weer een aantekening in Magister!
Die persoon die daar voor de klas staat te praten, staat daar niet voor niets. Die legt namelijk de stof uit en daar kun je nog best veel van opsteken. Opletten in de les scheelt je heel veel extra werk. Je kunt namelijk meteen goede aantekeningen maken en als je iets niet snapt, kun je een vraag stellen. En daar krijg je dan nog antwoord op ook.
Een beetje stress is gezond, het houdt je scherp. Maar als je heel veel stress hebt, kun je juist blokkeren. Probeer een manier te vinden om ermee om te gaan. Luister een muziekje, doe ademhalingsoefeningen, zorg voor voldoende slaap en afleiding. Merk je dat je er zelf niet uitkomt? Praat dan bijvoorbeeld met je ouders of stap naar je mentor toe. Er is altijd wel iemand die je kan helpen.
In de vakantie is je bureau misschien een beetje kwijtgeraakt onder stapels kleding en andere zooi. Aan de slag dan maar! Want een opgeruimd bureau werkt echt een stuk prettiger. Leg alle spullen die je nodig hebt op een plek waar je ze kunt vinden en huiswerk maken gaat (bijna) vanzelf!
Bedenk voor jezelf wat je dit jaar echt wilt bereiken en hoe je dat voor elkaar wilt krijgen. Houd het wel realistisch. Voor de meeste kinderen is het niet haalbaar om voor elk vak een 10 te scoren, maar misschien kun je wel van die 5 een 6 proberen te maken, of je voornemen om vaker een boek te lezen.
Het leven bestaat natuurlijk niet alleen maar uit school. Zoek iets wat je leuk vindt om te doen buiten schooltijd: geef je op voor een sportclub, ga op tekenles, doe mee met de schoolmusical: als jij het maar leuk vindt! Ontspanning is erg belangrijk en daardoor krijg je ook weer energie voor school.
‘Ja, maar ik moet in Magister kijken voor mijn huiswerk’, of ‘Ik moet nog even aan die en die vragen wat we ook alweer moeten doen voor Nederlands’. En voor je het weet zit je weer een uur op TikTok of Insta en heb je nog niets gedaan. Schrijf je huiswerk op en leg je telefoon in een andere ruimte met het geluid uit. Zo ben je een stuk sneller klaar met je huiswerk, en kun je uiteindelijk weer verder gaan met die leuke, maar soms flink afleidende apps!
Download hier de checklist!
Extra steuntje in de rug nodig?
Kan je kind wel wat extra hulp gebruiken bij het plannen en maken van het huiswerk? Wie weet dat huiswerkbegeleiding iets voor hem of haar is! Tijdens huiswerkbegeleiding leren we leerlingen leren, zodat ze uiteindelijk weer zelfstandig verder kunnen.