8 motivatie tips voor school
Heb je niet altijd de motivatie om aan school te werken? We geven je graag een aantal tips voor meer motivatie voor school.
Kun jij extra ondersteuning gebruiken bij het maken van je huiswerk en het leren voor toetsen, zodat je vol vertrouwen de toetsweek ingaat? Dan kan huiswerkbegeleiding helpen. Meld je vóór 30 november aan voor huiswerkbegeleiding en ontvang de eerste 3 maanden 15% korting!
Meld je nu aan!Dat je je goed moet verdiepen in je onderwerp en thuis een paar keer goed moet oefenen, dat weet je natuurlijk allemaal wel. Daar zal het ook niet aan liggen. Maar hoe kom je nou die presentatie door zonder klotsende oksels en gestotter? Komt ie:
Begin de dag met een lach en dat geldt ook voor presentaties. Niets zo aanstekelijk als een glimlach: als jij naar je klasgenoten lacht, is het voor hen heel moeilijk om niet terug te lachen. Zo is het ijs alvast gebroken. Daarna zorg je voor zoveel mogelijk oogcontact. Niets zo saai als luisteren naar iemand die alleen maar op zijn spiekbriefje of naar de grond staat te turen. Je hebt het tegen je vrienden, praat ook op die manier tegen hen.
Aan de voorbereiding zal het niet liggen (toch?), dus ga er van uit dat het allemaal wel goed komt. Stel jezelf altijd een succesvolle presentatie voor, laat de gedachte aan falen niet toe in je hersens. Denk ook aan het grote geheel: over een kwartier is het allemaal alweer voorbij, er komen vast nog wel belangrijkere momenten in je leven.
Probeer een beetje variatie in je presentatie aan te brengen. Zelf val je ook in slaap als iemand een kwartier lang op dezelfde toon een verhaal op staat te dreunen.
Dus: let op je intonatie! Beweeg je handen als je praat, bijvoorbeeld om je punt te benadrukken. Helpt ook om je zenuwen een beetje onder controle te houden. Let wel op dat je niet met je armen gaat ‘fladderen’, dat leidt dan weer af van je verhaal.
Een plaatje zegt meer dan duizend woorden. Dus maak ter ondersteuning van je verhaal een ijzersterke Powerpoint of Prezi. Voeg plaatjes toe die je onderwerp illustreren en gebruik niet meer dan drie bullets per pagina. Ga niet de slides staan voorlezen, steekwoorden zijn genoeg. En houd je een beetje in met alle mogelijke flitsende effecten, het is ook weer niet de bedoeling dat iedereen duizelig achterblijft.
Bedenk van te voren hoe je je verhaal gaat afsluiten. Want het eind van je verhaal is meteen de laatste indruk die achterblijft bij je publiek (inclusief je leraar). Verzin dus iets creatiefs: vertel een persoonlijk verhaal, stel een vraag aan je publiek in plaats van andersom, of maak een goede grap. Wat ook maar bij jou past en ervoor zorgt dat je tevreden en met een glimlach terug loopt naar je plek.
Veel succes met je volgende presentatie!
Extra steuntje in de rug nodig?
Kan uw zoon of dochter wel wat extra hulp gebruiken bij het plannen en maken van het huiswerk? Wie weet dat huiswerkbegeleiding iets voor hem of haar is! Tijdens huiswerkbegeleiding leren we leerlingen leren, zodat ze uiteindelijk weer zelfstandig verder kunnen.