Schoolvakken
In welke brugklas je ook terechtkomt, je krijgt schoolvakken die je op de basisschool nog niet kreeg. Een aantal schoolvakken is verplicht, waaronder:
- Nederlands
- Engels
- wiskunde
- aardrijkskunde
- biologie
- minstens één andere vreemde taal
- lichamelijke opvoeding
Daarnaast krijg je andere, niet verplichte, vakken. Deze zijn deels afhankelijk van jouw school en het niveau dat je volgt. Veelvoorkomende vakken zijn: Latijn, tekenen, handvaardigheid of geschiedenis. Op sommige middelbare scholen worden ook andere vakken aangeboden, zoals Spaans, Chinees of techniek. Wil je graag een specifieke taal of een ander vak volgen? Dan is het verstandig om van tevoren uit te zoeken of dit vak aangeboden wordt op de middelbare school waar jij naartoe wilt.
Feedback
Op de middelbare school geven je docenten inhoudelijke feedback op huiswerk, toetsen en presentaties. Dit is een belangrijk deel van jouw leerproces. Hoe beter je hiermee omgaat, hoe meer je hiervan leert. Daarom is het belangrijk om te leren hoe je goed omgaat met feedback. Zo haal je hier het meeste uit en heb je er op de middelbare school, maar ook daarna, alleen maar profijt van.
Dit alles klinkt allemaal misschien best overweldigend! Maar weet dat jij niet de enige bent. Iedereen uit jouw klas en alle andere brugklassen, maakt precies hetzelfde mee. Lukt het toch niet helemaal of loop je ergens tegenaan? Dan kun je naar je mentor gaan. Met hem of haar heb je regelmatig een gesprekje over hoe het met je gaat. Jouw mentor is er niet om inhoudelijk met de stof te helpen, maar helpt jou met hoe het in het algemeen met je gaat en hoe jij je voelt. Zo kijk je samen of je op het juiste niveau en in de juiste klas zit en of er eventueel dingen zijn waarmee je extra hulp kunt krijgen. Zo heb je dus altijd iemand om op terug te vallen tijdens jouw volledige brugklasjaar.
Plannen
Goed plannen op de middelbare school is belangrijk om overzicht te houden en de rust te bewaren. Je voorkomt hiermee dat je achter loopt op de lesstof en uitstelgedrag ontwikkelt. Dit kan vervelende gevolgen hebben voor jouw cijferlijst. Als je toch last hebt van uitstelgedrag gedurende het schooljaar, is het belangrijk dat je hier ook weer vanaf komt. Je leest hier hoe je dat doet.
Huiswerk maken en opletten tijdens de les zijn belangrijk. Hoe beter jij bij bent met de lesstof, hoe makkelijker jij je toetsen kunt leren. Dit bestaat namelijk uit meerdere onderdelen, waaronder: actief aan de slag gaan met de stof (bijvoorbeeld door een samenvatting te maken), leren, overhoren en oefenen. Een aantal algemene tips, die je het hele schooljaar door kunt gebruiken:
- Lees voor de les de stof door
- Maak aantekeningen van dingen die de docent vaak herhaalt
- Maak je huiswerk
- Schrijf een samenvatting
- Oefen met oefenvragen
Online oefenen
Natuurlijk zijn niet alleen de studievaardigheden, maar ook de kennis en vaardigheden van de lesstof van belang. Daarom zijn er online oefenplatformen waar je extra kunt oefenen met inhoudelijke lesstof. Tijdens huiswerkbegeleiding krijg je toegang tot ons online oefenplatform Lyceo Oefenen, vol uitlegvideo’s en extra opdrachten. Lyceo Oefenen is eenvoudig toegankelijk via je laptop of de app op jouw telefoon. Zo kun je altijd gemakkelijk extra oefenen met de stof, waar je ook bent. Handig toch?!
Online oefenenEen profiel of leerweg kiezen
Op het vmbo kies je een van de volgende leerwegen:
- Economie
- Landbouw
- Techniek
- Zorg & welzijn
Op de havo en het vwo kies je een van de volgende profielen:
- Cultuur en maatschappij
- Economie en maatschappij
- Natuur en gezondheid
- Natuur en techniek
Bijles
Nu de moeilijkheidsgraad steeds hoger komt te liggen en je je steeds meer moet verdiepen in de stof, merk je misschien dat een bepaald vak jou niet zo goed ligt. Dan kun je wellicht wat extra hulp gebruiken bij dat specifieke vak. Met bijles krijg je een-op-een begeleiding van iemand die al je vragen kan beantwoorden en kan helpen bij het oefenen en leren voor het vak. Met deze extra hulp kan ook jij dat vak, wat je eerst zo moeilijk vond, weer leuk vinden en hier goede cijfers voor halen. Tegenwoordig volg je bijles ook gewoon online vanuit huis, hoe makkelijk is dat?! Jij plant je bijlessen in, samen met jouw begeleider, naast je drukke schema met sport, afspraken en vrije tijd. Naast deze redenen, zijn er nog veel meer voordelen aan online bijles.
Nu je steeds meer grote en belangrijke toetsweken krijgt, wil je je hier goed op voorbereiden. Hoe leer je het beste? En kun je beter leren met muziek aan of uit? Verdiep je hierin om te kijken wat voor jou het beste werkt. Zo bouw je alvast een manier van werken op voordat je aan je examens begint.