-
Hoe begin je met leren?
Om goed te kunnen starten met leren is het handig om een planning te hebben. Nadat je deze hebt gemaakt, kun je actief aan de slag met de stof, bijvoorbeeld door een goede samenvatting van de stof te maken. Deze samenvatting kan je vervolgens gebruiken voor het leren. Hierna kun je beginnen met leren!
-
Hoe lang van tevoren moet je beginnen met leren?
Dit verschilt per persoon. Maar door minimaal een maand van te voren beginnen met leren voor het examen heb je genoeg voorbereidingstijd en kun je ervoor zorgen dat je de stof helemaal begrijpt. Daarnaast is het verstandig om tijdens het gehele examenjaar al bezig te zijn met het voorbereiden.
-
Hoe zorg je ervoor dat je slaagt?
Dit is lastig om te zeggen. Er zijn wel een aantal factoren die kunnen helpen om je slagingskans te vergroten. Let bijvoorbeeld goed op tijdens de lessen en stel vragen als je iets niet begrijpt. Blijf vragen stellen tot je merkt dat je het volledig snapt. Daarnaast kan het oefenen van oude examens je veel profijt opleveren, omdat je op deze manier beter voorbereid bent op wat je kunt verwachten.
-
Hoe kun je het best leren in 1 dag?
Hiervoor zijn verschillende tactieken. Je kunt bijvoorbeeld een timer zetten van 50 minuten, waarna je even een korte pauze van 10 minuten neemt. Dit zorgt voor meer productiviteit en concentratie waardoor je langer door kunt leren. Deel je dag in verschillende blokken in zodat je veel afwisseling hebt in de leerstof. Zorg voor zo min mogelijk afleiding, houd je telefoon bijvoorbeeld buiten bereik en uit het zicht. Het kan fijn zijn voor jezelf om vroeg te beginnen zodat je ’s avonds echt even kunt ontspannen en je de volgende dag weer fris kunt beginnen.
-
Hoe leer je op een leuke manier?
Naast het opdelen van de stof in verschillende blokken, is het altijd handig om over de stof te praten met anderen. Vaak kan een gesprek over de stof meer inzicht geven in wat je wel en niet goed begrijpt. Doe dit lekker terwijl je samen een kop thee of glas limonade drinkt. Het is sowieso gezellig om samen met vrienden voor hetzelfde examen te leren. Zo heb je twee keer zoveel inzicht en begrip van de stof en kun je om uitleg vragen als er iets is dat je nog minder goed begrijpt.
-
Hoeveel pauze is goed om te nemen tijdens het studeren?
Pauze nemen tussen het studeren door is erg belangrijk, tijdens zo’n pauze verwerken je hersens veel stof en kunnen ze zich weer opladen voor de volgende studiesessie. Je kunt bijvoorbeeld een timer zetten van 50 minuten, waarna je even een korte pauze neemt van 10 minuten. Dit zorgt voor meer productiviteit en concentratie waardoor je langer door kunt leren.
-
Wat moet je doen als je te laat bent begonnen met leren?
Dit is natuurlijk geen fijne situatie. Mocht je toch in deze situatie terechtkomen, dan is het handig om prioriteiten te stellen op basis van wanneer de examens eraan komen. Je kan dan het best starten met het examen wat er als eerste aankomt en zo de verschillende examens afwerken.
-
Hoeveel pagina's kun je per dag leren?
Hoeveel pagina’s je per dag kan leren is afhankelijk van het vak dat je gaat leren en de hoeveelheid stof die je hiervoor moet leren. Ook is het afhankelijk van hoe goed je in het vak bent natuurlijk. Gaat een vak jou gemakkelijk af, dan kan je vaak meer pagina’s van dat vak op een dag leren.
-
Hoe kun je het beste veel stof leren?
Verdeel je leerstof in delen. Neem regelmatig een pauze zodat je hersenen informatie kunnen verwerken/opslaan. Herhaal, herhaal, herhaal. Probeer niet te lang te studeren en wissel af tussen verschillende manieren om informatie te verwerken. Maak daarnaast een planning die voor jóu werkt. Neem dus niet simpelweg de planning over van een klasgenoot, want het kan zijn dat die manier niet het best voor jou werkt.
-
Hoe weet ik of ik mijn leerstof goed ken?
Om te checken of je de leerstof goed kent, kun je jezelf laten overhoren. Laat je overhoren tot je geen fouten meer maakt. Zo weet je of je alles goed kent en voorbereid bent. Je kunt ook testen of je de stof goed kent door na te gaan of je de leerstof goed kunt uitleggen aan iemand anders.
-
Is leren in de ochtend goed?
De meeste mensen hebben in de ochtend een frissere blik op de stof. Door vroeg te beginnen creëer je een ritme, wat op de lange termijn kan helpen tijdens de daadwerkelijke examenweken. Probeer dus zoveel mogelijk in de ochtend te beginnen met leren.
-
Is leren goed voor je?
Ja, leren is zeker goed voor je. Terwijl je leert, maken je hersenen allerlei nieuwe verbindingen. Leren houdt je hersenen dus in topvorm.
-
Hoe moet je leren als je moe bent?
Als je moe bent, kun je je vaak slechter concentreren. Je zult hoogstwaarschijnlijk moeite ervaren met het opnemen van nieuwe leerstof. Het wordt moeilijk om verbanden te zien, je leest sneller over details heen en je moet sommige zinnen vaak opnieuw lezen om echt te begrijpen wat er staat. Daarom is het aan te raden om te leren als je je uitgerust voelt. Als je genoeg tijd hebt kan je dus beter zorgen dat je een dag goed uitrust, zodat je de volgende dag weer uitgerust aan de slag kan.
-
Hoe val je niet in slaap tijdens het leren?
Allereerst is het überhaupt niet verstandig om te leren als je vermoeid bent omdat je je dan simpelweg minder goed kunt focussen. Mocht het toch voorkomen dat je écht nog even door moet bikkelen, dan is het verstandig om je studeerplek gescheiden te houden van je slaapplek. Ga dus niet studeren vanuit je bed, want hierdoor denkt je brein dat je in de ontspan of slaap-modus mag raken.
-
Wat als het niet meer lukt om te leren?
Als het actief bestuderen van de huidige examenstof niet meer lukt, ga dan verder met het doorlezen van oude eindexamens. Zo heb je toch even het idee dat je iets anders aan het lezen bent dan de stof van dit jaar, maar steek je alsnog veel op. Of neem even een korte pauze van het leren waarin je naar buiten gaat of even wat eet.
-
Wat is effectief studeren?
Effectief studeren betekent je studietijd zo effectief mogelijk gebruiken. Dit helpt je de stof beter te onthouden en later correct te gebruiken. Effectief studeren werkt echter voor iedereen anders. Online zijn er veel tips te vinden over hoe je het best zo effectief mogelijk kunt studeren.
-
Hoeveel uur kun je het best per dag leren?
Dit hangt af van hoe makkelijk je kunt leren en of je al de hele dag naar school bent geweest. Houd er wel rekening mee dat je beter kunt studeren met een goede nachtrust, dus plan je dagen handig in.
-
Hoe kan ik iemand het best helpen met studeren?
Dit ligt aan de persoon die je wilt helpen met studeren. Bij de een helpt het om diegene te overhoren, voor de ander helpt het om het samen over de leerstof te hebben. Je kunt ook proberen de stof uit te leggen aan de ander. Hier leer je meestal zelf ook veel van. Je zult dus samen moeten uitzoeken wat de beste manier is.
-
Wat kun je het beste eten om goed te kunnen leren?
Er zijn een aantal voedingsmiddelen die erom bekend staan dat ze concentratie-verhogend kunnen werken. Dit zijn volle granen, zoals volkorenbrood of havermout, onverzadigde vetten zoals zalm of makreel, noten of zaden, rode blauwe of zwarte bessen, donkere chocolade, avocado’s en spinazie.
-
Waar kan ik rustig studeren?
Er zijn meerdere plekken die over het algemeen als rustige studeerplekken worden ervaren. Zo gaan er veel mensen naar de bibliotheek, een koffietentje, een leeg klaslokaal of een park. De bibliotheek heeft vaak ook aparte stilteruimtes voor mensen die willen studeren.
-
Hoe kun je hoge cijfers halen?
Hier is niet een eenduidig antwoord op. Je kunt de kans op hoge cijfers wel vergroten door er alles aan te doen om de stof goed te begrijpen, en vooral: oefenen, oefenen, oefenen.
-
Hoe leer je een dag van tevoren?
Pas een dag van tevoren starten met leren is absoluut te kort dag, maar mocht dit voorkomen: leer alleen de belangrijkste dingen, denk na over de voor de hand liggende onderdelen van de toets, schrijf een samenvatting en neem deze door. Laat je ook overhoren.
-
Wat kun je het best doen op de ochtend voor je examen?
Zorg ervoor dat je op tijd op staat, zo voorkom je dat je gehaast aankomt bij je examen. Probeer goed te ontbijten en vergeet niet ook wat te drinken, zodat je dag al begint met voldoende energie. Check of je alle benodigde spullen in je tas hebt zitten: pennen, papier, rekenmachines, flesje water, iets te eten. Vertrek op tijd zodat je niet hoeft te haasten en relaxed binnen kunt lopen.
-
Wat kun je het best doen op de avond voor je examen?
Het kan helpen om je hoofd even leeg te maken en je lichaam te ontspannen. Kijk bijvoorbeeld een leuke film, spreek nog even af met vrienden of ga lekker sporten. Leg al je spullen klaar voor je gaat slapen. Zorg voor voldoende nachtrust, want bij een slechte nachtrust is de kans groter dat je je minder goed kunt focussen en over belangrijke dingen heen leest. En dat is natuurlijk het laatste wat je wilt bij het maken van je examen…
-
Welke stof moet ik leren voor mijn eindexamens?
In de examenprogramma’s wordt vastgelegd wat je precies moet weten per vak en welke stof wel aan bod komt en welke niet. Deze examenprogramma’s worden vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Op examenblad.nl kun je per vak een syllabus inzien waar de leerstof voor het examen is uitgewerkt.
-
Hoe kun je een goed cijfer halen voor wiskunde?
Wij kunnen je natuurlijk geen garantie op een goed cijfer voor wiskunde geven. Maar dingen die de kans vergroten zijn: goed opletten tijdens de les (hier leer je namelijk het meest), aantekeningen maken van de leerstof, je huiswerk maken en oefenen met de opdrachten en vragen stellen aan je docent als je iets niet begrijpt.
-
Wat moet je doen als je wiskunde niet snapt?
Het is belangrijk om goed op te letten tijdens de les en jezelf steeds af te vragen of je begrijpt wat er uitgelegd wordt. Steek je hand op en vraag om extra uitleg als je het niet begrijpt. Je kan natuurlijk ook bijles of een examentraining volgen om buiten school nog extra hulp te krijgen.
-
Huiswerkbegeleiding
- Amsterdam
- Leiden
- Utrecht
- Den Haag
- Alle vestigingen
Locaties
Meer
zelfvertrouwen,
meer vrije tijd en
betere resultaten. -
Bijles
- Amsterdam
- Leiden
- Almere
- Amersfoort
- Alle vestigingen
Locaties
- Wiskunde
- Frans
- Economie
- Engels
- Alle vakken
Vakken
Moeilijke vakken
worden weer
leuk met
bijles! -
Examentraining
Met meer kennis
en zelfvertrouwen
je examens in! -
Basisschool
- Amsterdam
- Den Haag
- Zwolle
- Haarlem
- Alle vestigingen
Locaties
Basisvaardigheden onder de knie met basisschool bijles! - Over Lyceo
- Voor scholen
- Webshop