Zorg dat jij bij bent met de lesstof
Het is slim om in het voorexamenjaar al te zorgen dat je goed bij bent met alle lesstof. Zo start je jouw examenjaar niet met een achterstand of met heel veel moeite met bepaalde vakken. Heb je hier hulp bij nodig? Denk dan eens aan (online)bijles voor de vakken waar je wat minder goed in bent. Bij bijles krijg je een-op-een begeleiding, i.p.v. klassikaal of in een groep. Hierbij kun je makkelijker werken in jouw eigen tempo aan de hand van jouw behoeften. Zo kun je je achterstanden inhalen of een bepaald vak beter onder de knie krijgen.
Maak een goede start van jouw examenjaar
Het liefst wil je vanaf dag 1 van het examenjaar direct aan de bak om zoveel mogelijk mee te krijgen van de lesstof. In oktober vinden namelijk al de eerste SE-weken plaats. Zorg dus dat je goed oplet tijdens de lessen en vragen stelt wanneer je iets niet begrijpt. Zo blijf je goed bij met de lesstof en voorkom je dat je op een later moment moet stressen om dit in te halen.
Uiteraard is het ook een optie om vanaf de start van het examenjaar extra begeleiding te krijgen. Dit kan je bijvoorbeeld doen met een Lyceo Examenjaar. Je krijgt dan huiswerkbegeleiding, examentrainingen, bijlessen, en coaching tijdens jouw gehele examenjaar. Zo’n pakket wordt speciaal voor jou op maat gemaakt, aan de hand van jouw behoeften en wensen. Op die manier ben je er zeker van dat jij alles uit jouw examenjaar haalt. Het fijne hieraan is dat je volledig begeleid wordt en er altijd iemand is om jou te helpen.
Hoe leer je?
Het is belangrijk om een manier te vinden in het leren die voor jou goed werkt. Dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Maar uiteraard zijn er heel veel mensen die hier al eens over hebben nagedacht. Zo zijn er een aantal algemene tips die iedereen kunnen helpen met het leren voor toetsen en examens. Maar ook specifieke vragen kun je vaak terugvinden op het internet. Google (of Lyceo) is je grootste vriend!
Begin jouw voorbereidingen met het maken van een goede planning. Wanneer je alle stof goed verdeeld over de dagen, kom je aan het eind niet in tijdsnood. Te laat beginnen met leren zorgt voor een hele hoop onnodige stress. Het is daarom handig om de examenroosters te checken, zodat je een goede planning kunt maken.
Wanneer je planning af is, kun je beginnen met leren. Voor veel leerlingen werkt het vaak goed om samenvattingen te maken van de stof. Een samenvatting zorgt ervoor dat je alle belangrijke stof verzameld hebt op een plek. Ben je nou niet zo goed in samenvattingen maken of krijg je al stress bij het idee? Dan kun je er ook voor kiezen om samenvattingen aan te schaffen. Deze samenvattingen zijn vaak kleine boekjes met een totaal overzicht van de examenstof, een fijn hulpmiddel voor tijdens het leren.
Maak gebruik van meerdere materialen
Wanneer je aan het leren en oefenen bent is het slim om gebruik te maken van meerdere materialen. Naast je eigen boeken, samenvattingen, opgaven en oude examens kun je ook gebruik maken van online video’s. Je hebt ontzettend veel docenten die online filmpjes plaatsen over allerlei onderwerpen. Dit kan helpen doordat je de stof zo nog een keer meekrijgt van een andere docent en waarschijnlijk ook net op een andere manier. Als je een leuke docent vindt online is de kans dat je de stof beter onthoudt veel groter. Heb jij bijvoorbeeld onze Lyceo legt uit video’s al eens bekeken?
Naast video’s heb je nog meer online platformen met tips of oefenopgaven. Zo ben je even volledig met je hoofd uit de boeken en maak je gebruik van andere manieren om de stof eigen te maken. Het makkelijke hieraan, is dat je dit vaak ook gewoon op je mobiel kunt doen. Je kunt zo je tijd onderweg goed besteden, maar bijvoorbeeld ook oefenen wanneer je je boeken niet bij je hebt.
Goed voorbereid is het halve werk
Heb je nou hulp nodig om je goed voor te bereiden op de examens? Misschien omdat het alleen niet zo goed lukt, je wat meer zelfvertrouwen nodig hebt of graag een hoog cijfer wilt halen. Dan kun je het beste een examentraining volgen. Zowel voor de schoolexamens als de eindexamens kun je examentrainingen volgen. Bij een examentraining ga je in twee dagen intensief aan de slag met de stof voor een specifiek vak. In groepjes werk je dan aan de stof en kun je vragen stellen aan de trainer. Examentrainingen worden buiten school om gegeven en vinden plaats in de weekenden en schoolvakanties. Een examentraining heeft de volgende voordelen:
Hoe sta je ervoor?
Nadat je begonnen bent met plannen, leren en oefenen is het handig om eens stil te staan bij hoe je ervoor staat. Gingen de schoolexamens je tot nu toe goed af, of vielen deze tegen? Dit is een goed moment om te kijken of je misschien nog wat extra hulp nodig hebt om aan het einde van het jaar te slagen.
Online vind je examenchecks om te controleren of jij alle examenstof al kent. Tijdens zo’n check beantwoord je zo’n 10 vragen, waarna je te zien krijgt welke onderwerpen je al goed af gaan en welke nog meer aandacht nodig hebben. Valt de uitslag van een bepaald vak tegen, dan is het misschien verstandig om alsnog een examentraining aan te schaffen voor dat vak. Vallen er nou meerdere uitslagen van verschillende vakken tegen? Dan is het verstandig om meer begeleiding te vragen richting de eindexamens. Dit kan je bijvoorbeeld doen door je aan te melden voor de Lyceo Eindexamensprint. Van december tot maart kun je je hiervoor aanmelden. Dit is vergelijkbaar met een Lyceo Examenjaar, alleen dan in sneltreinvaart. Zo word je alsnog volledig klaargestoomd voor de eindexamens.
3. Vlak voor de examens
Vlak voordat de examens beginnen slaat de examenstress bij de meeste leerlingen toe. Ben ik wel genoeg voorbereid? Ben ik niks vergeten? Kan ik dit wel? Allemaal vragen die misschien ook door jouw hoofd spoken. Examenstress is helemaal niks slechts en ook zeker niet gek. De eindexamens zijn iets nieuws en een belangrijk deel van je schoolcarrière. Gelukkig kun je genoeg tips vinden over hoe je examenstress de baas blijft.
Zorg er in ieder geval voor dat je alle voorbereidingen hebt getroffen, naast leren en oefenen, om voorbereid jouw examens in te gaan. Wees op de hoogte wanneer je welke examens hebt. Weet welke materialen je mee mag nemen naar je examens. Maar bekijk ook nog wat niet vakinhoudelijke tips voor je eindexamens. Zo bereid jij je ook mentaal voor op de examens die eraan komen.
Wist je dat wij vanuit Lyceo vlak voor de examens ook live sessies organiseren op Instagram waar jij al je vragen kunt stellen? Volg ons op Instagram om het niet te missen.
Een aantal tips die je zeker wilt weten voor je examens:
- Blijf niet hangen bij een vraag waar je het antwoord niet op weet.
- Blijf altijd rustig, ook als je een vraag niet weet.
- Gebruik alle tijd die je hebt.
- Geef altijd een antwoord.
- Geef altijd het aantal gevraagde antwoorden.
- Bedenk of je de vraag wel echt hebt beantwoord.
- Zorg dat je de vragen met de meeste punten in ieder geval uitgebreid beantwoordt.
- Denk niet te lang en te moeilijk over een vraag waar je maar 1 punt voor krijgt.
- Controleer of je alle vragen hebt beantwoord.
- Controleer of de nummering klopt.
- Schrijf duidelijk en leesbaar.
- Lever alle antwoordbladen in.
Let op met wat je eet
Ook je voeding kan een grote invloed hebben op het leer- en concentratievermogen tijdens je examens. De volgende dingen wil je daarom het liefst zoveel mogelijk vermijden in de examenperiode, hoe verleidelijk het ook is:
- Fastfood zorgt voor een dip, waardoor je je minder goed kunt concentreren.
- Suiker heeft hetzelfde effect als fastfood.
- Energy drankjes zorgen ervoor dat je ’s nachts niet goed aan je rust toekomt.
Zorg er vooral voor dat je genoeg en gezond eet en veel water of thee drinkt. Fastfood, snoep, koekjes of taart kun je na de examenperiode eten om te vieren dat je klaar bent met de examens.
De examenuitslag
Ieder jaar wordt er ruim van tevoren vast gesteld op welke datum de uitslag bekend gemaakt wordt. In 2023 is dat op woensdag 14 juni. Een spannende dag waar de meesten best zenuwachtig voor zullen zijn. En dan is het wachten op het telefoontje.
Ben je geslaagd? Gefeliciteerd! Ben je nog niet geslaagd? Niet getreurd, je kunt nog een herkansing maken. Je mag na de uitslag één herkansing maken voor één vak. Dit kan zijn zodat je alsnog slaagt, maar dit mag ook wanneer je een herkansing wilt doen om je eindcijfer te verhogen. Op deze pagina vind je alle informatie omtrent de herkansingen.