Diagnostiek: Leren gaat soms niet vanzelf

Merk je dat het lezen en/of spellen van jouw kind niet verbetert, ondanks extra ondersteuning op school? Heb je het gevoel dat jouw kind wordt onderschat of juist overschat? Vraag je je af of er een achterstand is ten opzichte van klasgenoten? Oftewel, loopt jouw kind tegen leeruitdagingen aan en weet je niet precies waar dat door komt? Onze bevoegde orthopedagogen uit het team van remedial teachers kunnen diagnostische onderzoeken uitvoeren die inzicht geven en helpen bij het vinden van passende ondersteuning.

Heb je direct vragen of wil je meer informatie? Neem gerust contact met ons op via 071 – 79 000 40 of info@lyceo.nl. We denken graag met je mee!

  • Elk traject begint met een intakegesprek om de specifieke situatie en behoeften van jouw kind in kaart te brengen.
  • De onderzoeken worden uitgevoerd door bevoegde orthopedagogen met ervaring in diagnostiek en begeleiding.
  • Mogelijkheden voor intelligentieonderzoek, dyslexieonderzoek, didactisch onderzoek en dyscalculiescreening.
  • Na het onderzoek volgt een verslag en een adviesgesprek met handelingsgerichte vervolgstappen.
Lees ook meer over remedial teaching 

Hoe werkt een diagnostiektraject?

Intake

Tijdens een intakegesprek van ongeveer een uur leren we elkaar beter kennen. We bespreken jullie specifieke situatie, hulpvragen, wensen en verwachtingen. Op basis daarvan doen wij een onderzoeksvoorstel en plannen we een of meerdere afspraken in.

Onderzoek

Na het intakegesprek volgt het onderzoek. Tijdens het onderzoek gaat een ervaren remedial teacher samen met jouw kind aan de slag met verschillende taken. We maken hierbij gebruik van door het COTAN goedgekeurd, verantwoord en genormeerd testmateriaal.

Verslaglegging

De informatie uit de intake en het onderzoek verwerken we in een helder onderzoeksverslag.

Adviesgesprek

We bespreken de resultaten en geven concrete handelingsadviezen. Samen kijken we welke vervolgstappen nodig zijn om jouw kind verder te helpen.

Welke onderzoeken kunnen wij uitvoeren?

Intelligentieonderzoek

Heb je vragen over welk onderwijsniveau het beste past bij jouw kind? Of heb je het gevoel dat jouw kind wordt onderschat of overschat? Een intelligentieonderzoek geeft inzicht in de capaciteiten van een leerling. Wij werken met de WISC-V-NL en de NIO 2018. De WISC-V-NL is geschikt voor kinderen van 6 tot en met 16 jaar en kan alleen individueel worden afgenomen. De NIO gebruiken we voor het bepalen van het juiste niveau op de middelbare school en is bedoeld voor leerlingen in groep 7 en 8 en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Dit onderzoek kan individueel, in kleine groepjes (max. 5 leerlingen) of klassikaal worden afgenomen.

Dyslexieonderzoek

Blijft lezen en spellen een grote uitdaging, ondanks extra ondersteuning op school? Dan is er reden om een dyslexieonderzoek te starten. Een dyslexieonderzoek brengt de lees- en spellingvaardigheden en intelligentie in kaart. Op basis van de resultaten beoordelen we of er sprake is van dyslexie en geven we gerichte adviezen voor verdere begeleiding.

Didactisch onderzoek

Heb jij vragen over hoe jouw kind het beste begeleid kan worden, zowel thuis als op school? Of heb je het vermoeden dat jouw kind achterloopt ten opzichte van klasgenoten? Dan kan een didactisch onderzoek zinvol zijn. Met een didactisch onderzoek brengen we het niveau van jouw kind in kaart op de belangrijkste leergebieden: technisch lezen, begrijpend lezen, spelling en rekenen.

Dyscalculiescreening

Heeft jouw kind veel moeite met rekenen, maar is het nog niet duidelijk of een uitgebreid psychologisch onderzoek naar dyscalculie noodzakelijk is? Dan kan een dyscalculiescreening helpen. Tijdens de screening brengen wij het risico op dyscalculie in kaart aan de hand van observaties, didactisch onderzoek en foutenanalyses. Ook testen we gericht op het vaststellen van kenmerken horende bij dyscalculie. Aan de hand van de resultaten van de screening geven we gerichte adviezen voor de verdere begeleiding van jouw kind.

Bekijk onze locaties
Veelgestelde vragen
  •     Wat is diagnostiek?

    Tijdens diagnostisch onderzoek verzamelen we informatie over de leerontwikkeling van je kind en kijken we naar sterke en zwakke punten. Zo kunnen we een passende begeleiding of aanpak adviseren.

  •     Door wie worden de onderzoeken afgenomen?

    De diagnostische onderzoeken worden afgenomen door onze bevoegde orthopedagogen, die onderdeel zijn van ons team van remedial teachers.

  •     Waar worden de onderzoeken afgenomen?

    De onderzoeken worden afgenomen op een van onze vestigingen of op school.