8 motivatie tips voor school
Heb je niet altijd de motivatie om aan school te werken? We geven je graag een aantal tips voor meer motivatie voor school.
Eén beeld zegt meer dan duizend woorden en zo is het ook met je presentatie. Als jij zorgt voor frisse, duidelijke slides waarmee je je verhaal ondersteunt, heb je je publiek al grotendeels mee. Denk dus goed na over je aanpak en volg daarbij onderstaande tips.
Welk programma kies je?
Er zijn verschillende programma’s waarin je een presentatie kunt maken. De meest bekende is PowerPoint, maar kijk ook eens of Prezi of Canva iets voor jou is. Daar zitten weer net andere mogelijkheden in, die misschien beter aansluiten op je onderwerp.
Kies een goed sjabloon
In alle programma’s kun je gebruik maken van sjablonen. Dat is handig, want dan hoef je zelf het wiel niet meer uit te vinden. Het sjabloon is je basis en dat kun je zo gek invullen als je zelf wilt. Soms geeft het programma je ook suggesties voor ontwerpen: doe daar vooral je voordeel mee!
Pas de lay-out aan op je onderwerp
Je kunt natuurlijk gaan voor de standaard lay-out met bullets en een foto ernaast. Leuker is natuurlijk als je lay-out aansluit bij je onderwerp. Gaat je presentatie bijvoorbeeld over vliegtuigen, laat dan eens een Boeing het beeld invliegen en zet daar je tekst overheen. Doe dit ook weer niet te enthousiast, het gaat tenslotte om de inhoud!
Maak gebruik van foto’s en iconen
Prop je slides niet vol met tekst (gebruik sowieso vooral trefwoorden, geen hele zinnen), maar gebruik foto’s of iconen ter ondersteuning van je verhaal. Via Google afbeeldingen kun je talloze foto’s vinden. Zit daar niets bruikbaars bij, zoek dan eens op ‘gratis stockfoto’. Let erop dat je foto’s gebruikt die bij elkaar passen en dezelfde stijl hebben, dan wordt je presentatie pas echt mooi!
Waar moet je op letten bij het maken van een presentatie?
De verleiding is groot om helemaal los te gaan op lettertypes, kleurtjes en flitsende effecten. Tip: dit kun je beter niet doen. Voor je publiek leidt dit enorm af van je verhaal en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Kies voor één of twee lettertypes en maximaal drie verschillende kleuren. Heb je er toch meer nodig, neem dan kleuren die dezelfde tint hebben als de hoofdkleur.
Simpel en duidelijk
Nog even wat algemene tips op een rijtje:
Aan je PowerPoint of Prezi zal het in elk geval niet liggen. Zenuwen over de presentatie zelf? In onze vorige nieuwsbrief gaven we je tips hoe je die het beste aan kunt pakken.
Extra steuntje in de rug nodig?
Kan je kind wel wat extra hulp gebruiken bij het plannen en maken van het huiswerk? Wie weet dat huiswerkbegeleiding iets voor hem of haar is! Tijdens huiswerkbegeleiding leren we leerlingen leren, zodat ze uiteindelijk weer zelfstandig verder kunnen.