8 motivatie tips voor school
Heb je niet altijd de motivatie om aan school te werken? We geven je graag een aantal tips voor meer motivatie voor school.
Er zijn heel veel verschillende manieren om te leren. Maar welke past nou het beste voor jou? Mindmaps maken, samenvatten of toch flashcards maken? Welke manier ook het beste bij je past, er zijn een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat het leren over het algemeen beter gaat. Wij delen een paar van onze beste tips.
Te veel werk in één keer, kan ervoor zorgen dat je juist minder informatie opneemt. Je brein kan namelijk maar zoveel informatie tegelijk opslaan. Het is daarom handig om je werk in stukjes op te delen. Als je bijvoorbeeld een hoofdstuk moet leren kun je het opdelen in paragrafen. Uiteindelijk bespaart dit juist tijd. Scholen doen dit soms al voor jou, want als je moet leren voor een kleinere toets is het leren voor de grote toets vaak makkelijker. Dit kun je ook zelf aanhouden en zo makkelijker voor je grote toets leren.
Als je je werk in stukjes hakt, kun je het werk ook makkelijk afwisselen met ander werk! Zo leer je niet aan een stuk door voor één bepaald onderwerp, maar kun je intussen door met een ander onderwerp.
Zorg ervoor dat je tijdens het leren voldoende de tijd neemt voor een pauze om je brein de tijd te geven om informatie te verwerken. Pauze nemen werkt het beste als je de momenten van tevoren inplant. Je kunt een schema aanhouden zoals: 25 minuten studeren – 5 minuten pauzeren – 25 minuten studeren en vervolgens een langere pauze (15 tot 20 min). Dit kun je zo vaak herhalen als je zelf wil! Door een schema van pauzes aan te houden, zorg je ervoor dat je brein rust krijgt om de informatie te verwerken. Ook zorgt het ervoor dat je minder snel afgeleid raakt. We willen allemaal wel eens onze telefoon controleren en als je dat tijdens de ingeplande pauzes doet, kun je daarna weer geconcentreerd aan het werk.
Om geconcentreerd te blijven werken, kun je het beste ervoor zorgen dat je werkomgeving georganiseerd is vóór je begint met werken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat alle spullen die je nodig hebt om te leren klaarliggen en dat de omgeving rust uitstraalt. Ook kun je van tevoren zoveel mogelijk afleidingen elimineren.
Als je graag met muziek leert, zorg dan dat je van tevoren een volledige afspeellijst hebt gemaakt. Zo hoef je niet steeds een liedje te kiezen tijdens het leren. Verder kun je afleidingen beperken door je telefoon weg of ondersteboven te leggen. Als je hem ondersteboven legt, zorg dan dat je jouw telefoon op stil zet. Waarom? Zo ben je minder geneigd bent om je telefoon te pakken tijdens het leren.
Als je het moeilijk vindt om thuis geconcentreerd aan het werk te gaan, kun je ook een plek in de buurt zoeken. Zo heeft je school misschien wel een studieruimte of is er een bieb in de buurt. Hier kun je rustig en geconcentreerd aan je werk! Zo hebben wij ook de Huiswerkklas of de Toetsweekopvangklas.
Heb je er ooit over nagedacht hoe je je lichaam het beste kunt voorbereiden op leren? Nee? Dat kan. Het is logisch dat je hier nog nooit over na hebt gedacht. Toch zijn er een paar dingen die je kunt doen voordat je begint met leren. Zo kun je voor je begint met een mentale inspanning het best een fysieke inspanning achter de rug hebben. Dit hoeft geen uitputtende training te zijn; rekken en strekken of een rondje lopen is al genoeg. Verder is het belangrijk dat je zorgt dat je met niks anders bezig bent op het moment van leren. Zorg ervoor dat je je hoofd volledig leeg maakt, zodat je focus alleen bij het leren ligt.
Tot slot leer je het beste als je alert bent. Dit kun je bereiken door gezond en voldoende te eten en drinken. Zorg er ook voor dat je genoeg nachtrust hebt. Zo bereid je je lichaam het beste voor om efficiënt te leren!
Het plannen van je leerwerk en het klaarmaken van je lichaam en werkomgeving voor het leren, klinkt als heel veel werk, maar uiteindelijk scheelt het je veel tijd. Probeer het uit en je zult zien dat je meer stof kunt verwerken in een kortere tijd en dat leren misschien zelfs leuk wordt!
Extra steuntje in de rug nodig?
Kan jij wel wat extra hulp gebruiken bij het plannen en maken van het huiswerk? Wie weet dat huiswerkbegeleiding iets jou is! Tijdens huiswerkbegeleiding leren we leerlingen leren, zodat ze uiteindelijk weer zelfstandig verder kunnen.