Hoe bereid je je goed voor op de toetsweek?

Hoe bereid je je nou het beste voor op de toetsweek? Om te zorgen dat je met meer zelfvertrouwen en zonder stress de toetsweek in gaat, geven we je een aantal tips:

Afbeelding voor Hoe bereid je je goed voor op de toetsweek?

Begin op tijd

Het is natuurlijk een open deur, maar het beste resultaat behaal je door op tijd te beginnen. Minstens een week voor de toetsweek, maar liever twee. Maak een planning, met een overzicht van alle stof. Het kan handig zijn om een tabel te maken, dan kun je afvinken wat je hebt gedaan. Online zijn ook allemaal toetsweekplanners te vinden, bijvoorbeeld op onze site. Hier vind je ook nog meer tips voor het voorbereiden van je toetsweek: tips voor de toetsweek.

Hoe stel je prioriteiten?

Waarschijnlijk gaat het ene vak beter dan het andere. Kijk dus voor je begint welke toetsen je echt goed moet maken. Om een cijfer op te halen bijvoorbeeld, of omdat het zwaarder meetelt dan een ander vak. Aan de belangrijkste vakken ga je de meeste tijd en energie besteden. Het zou natuurlijk helemaal perfect zijn als je voor alle vakken goed scoort, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Probeer in elk geval die vakken goed te doen die op dit moment het belangrijkst zijn.

Het echte werk

Na alle voorbereidingen moet je daadwerkelijk aan de slag met de leerstof. Ook hier zijn wel wat aandachtspunten te noemen.

Stof in je hoofd stampen is een ding, begrijpen is wat anders. Zorg dus dat je niet alleen dingen uit je hoofd leert, maar de kennis ook kunt uitleggen en toepassen. Herhaling is daarvoor heel belangrijk en dat is de reden dat je op tijd moet beginnen. Laat je overhoren, dan weet je wat je nog meer aandacht moet geven. Moet je woordjes leren? Gebruik flitskaartjes!

Creëer de ideale leeromgeving

Als je moet leren, heb je minder tijd om je kamer op te ruimen. Toch kan dat enorm helpen. Rommel leidt namelijk alleen maar af, dus een opgeruimd bureau is toch wel heel prettig.

Zorg ook voor genoeg beweging. Ga even buiten een rondje lopen en sla je trainingen vooral niet over. Beweging kost energie, maar levert ook energie op. Drink veel water en zorg voor frisse lucht in je kamer.

Geen stress!

Voor veel leerlingen is de toetsweek een bron van stress. Begrijpelijk, maar het helpt niet. Hoe moeilijk het misschien ook is, probeer toch af en toe te ontspannen. Let op je ademhaling, praat erover en doe gewoon je best. Die toetsweek gaat vanzelf ook weer voorbij.

Tijdens de toets

En dan zit je, voorbereid en wel, met de toets voor je neus. Wat nu? Allereerst: werk netjes. Leg je antwoord uit, noteer je berekeningen (bij bètavakken) en kijk je antwoorden nog even na als je tijd genoeg hebt. Maak eerst de vragen die je weet en ga daarna aan de slag met de moeilijkere opdrachten. Zorg dat je alle spullen bij je hebt die nodig zijn om de toets te kunnen maken. Blijf rustig ademhalen en neem af en toe een slokje water.

Succes!

Extra steuntje in de rug nodig?

Kan je kind wel wat extra hulp gebruiken bij het plannen van de leerstof of het leren zelf? Wie weet dat huiswerkbegeleiding iets voor hem of haar is! Tijdens huiswerkbegeleiding leren we leerlingen leren, zodat ze uiteindelijk weer zelfstandig verder kunnen.

Lees meer over huiswerkbegeleiding