Dyscalculie of moeite met rekenen?
Heeft je kind moeite met rekenen, of daadwerkelijk dyscalculie? Lees hier wat dyscalculie kenmerkt, hoe dit getest wordt en hoe je hierbij kan helpen.
De keuze voor een profiel op de middelbare school kan een belangrijke stap zijn in het plannen van je toekomst. Het kan bijvoorbeeld deels bepalen welke opleidingen je in de toekomst wil of kunt volgen. Het is daarom belangrijk om te weten wat je interesses zijn voordat je een profielkeuze maakt. Probeer te ontdekken waar jouw passie ligt en welke onderwerpen je het leukst vindt. Makkelijker gezegd dan gedaan, daarom delen wij onze tips om de keuze zo goed mogelijk te maken.
Onderzoek de profielen
Doe onderzoek naar de verschillende profielen die beschikbaar zijn op jouw school. Lees de profielbeschrijvingen en vraag ernaar bij leraren of decanen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende vragen: welke vakken horen bij deze richting? Wat wordt er van je verwacht? Zijn er mogelijkheden voor keuzevakken? Wat zijn vervolgopleidingen die hierbij horen? Door onder andere deze vragen te beantwoorden kun je een weloverwogen keuze maken.
Jouw doelen
Denk aan je toekomstige doelen en welke opleidingen of banen bij jouw interesses passen. Sommige profielen leiden richting specifieke opleidingen of banen. Denk alvast na over wat je in de toekomst zou willen doen. Mocht je al weten dat je een specifieke opleiding of baan wilt doen in de toekomst, kun je dit meenemen in de richting die je kiest.
Ga in gesprek
Praat met mensen die al een keuze gemaakt hebben of die de richtingen kennen waar jij interesse in hebt. Heb je bijvoorbeeld een vriend of familielid die al een richting heeft gekozen? Dan kunnen zij jou misschien helpen om een weloverwogen keuze te maken. Zij kunnen al je vragen beantwoorden en extra informatie geven. Wees ook niet bang om hulp te vragen als je het gevoel hebt dat je het niet alleen aankunt. Praat met leraren, decanen, ouders of andere professionals als je hulp nodig hebt bij het maken van een keuze.
Maak een goede afweging
Weeg de voor- en nadelen van elk profiel af voordat je een keuze maakt. Bedenk welke onderdelen voor jou belangrijk zijn, zoals de inhoud van de lesstof, de toekomst mogelijkheden of de mate van uitdaging, maar ook waar jouw interesses liggen of waar jij blij van wordt.
Wees niet te hard voor jezelf
Wees flexibel en wees je ervan bewust dat je profielkeuze niet betekent dat je je leven lang dezelfde richting moet volgen. Ondanks dat het voor nu een belangrijke keuze is in jouw schoolcarrière, betekent het niet dat je nooit meer iets anders kunt doen. Mocht de richting toch minder leuk of moeilijker zijn dan je dacht, dan kun je altijd nog wisselen. Ook als je ineens besluit om een andere vervolgopleiding te doen, dan betekent het niet dat dat niet kan. Wees dus niet te hard voor jezelf en maak een keuze die op dit moment voor jou goed voelt.
Het is belangrijk om je interesses, toekomstperspectieven en persoonlijke voorkeuren in overweging te nemen en hulp te vragen als je het gevoel hebt dat je het niet alleen aankunt. Zo kun je zorgen dat je de beste keuze maakt voor jouw toekomst en carrière. Maar houd vooral in gedachten dat het niet bindend is voor de rest van jouw leven.
Extra steuntje in de rug nodig?
Er zijn zo veel leuke opleidingen, maar hoe kiest jouw kind nou voor een studie die écht bij hem of haar past? Wij denken graag met je mee. StudieKeuzeAdvies werkt met professionele coaches die ervaring hebben met het begeleiden van jongeren en biedt trajecten aan die leiden tot een weloverwogen keuze.