Dyscalculie of moeite met rekenen?
Heeft je kind moeite met rekenen, of daadwerkelijk dyscalculie? Lees hier wat dyscalculie kenmerkt, hoe dit getest wordt en hoe je hierbij kan helpen.
Vind je het soms lastig om je huiswerk goed te plannen? Ben je af en toe het overzicht kwijt? Of kun je vaak de motivatie niet vinden om te beginnen aan je huiswerk? Wij geven je een aantal tips voor het maken van huiswerk.
1. Maak gebruik van een planner en zorg dat je al je huiswerk goed bijhoudt. Zo voorkom je het risico om achter te lopen met de lesstof.
2. Leg je telefoon weg. Zorg voor zo min mogelijk afleiding. Bewaar die telefoon voor in de pauze, zo wordt het een leuke beloning en motivatie in plaats van een stoorzender.
3. Zorg voor een fijne en rustige werkomgeving. Ruim je kamer en bureau op. Zonder chaos en rommel om je heen kun jij je veel beter concentreren.
4. Lees eerst de opdrachten rustig door, voordat je eraan begint. Door eerst de opdrachten doorleest weet je waar je in de tekst op moet letten en wat er van je verwacht wordt.
5. Neem regelmatig een pauze, dit zorgt ervoor dat je je tussen de pauzes beter kunt concentreren. Zet een timer van 25 minuten waarin je je concentreert op één taak. Wanneer de timer afgaat neem je 5 minuten pauze. Na elk blok werken neem je steeds een iets langere pauze, totdat je huiswerk af is.
6. Zorg voor genoeg te drinken en een gezonde snack. Zo heb je genoeg energie om je te kunnen concentreren. Drink vooral veel water, thee of limonade en eet wat fruit of een energie
7. Begin met het belangrijkste onderdeel van je huiswerk. Heb je morgen een belangrijke toets? Begin dan daarmee.
8. Beloon jezelf met iets lekkers of een leuke activiteit, wanneer je huiswerk af is. Dit werkt motiverend.
9. Vind je het nou echt heel lastig om zelf de motivatie te vinden of het overzicht te houden over je huiswerk? Meld je dan aan voor huiswerkbegeleiding. Een begeleider staat dan na schooltijd voor je klaar om je te helpen met het plannen van je huiswerk, maar ook met het controleren van je maakwerk en het overhoren van je toetsen.
Probeer de volgende keer dat je aan je huiswerk begint eens een aantal van deze tips. Gaat dit je steeds beter af? Pas dan ook de andere tips toe, totdat jij helemaal in de huiswerkflow zit die voor jou werkt.
Wil je meer weten over huiswerk maken en toetsen leren op de middelbare school? Lees dan hier verder.
Moeite met een specifiek vak?
Heb jij moeite met bijvoorbeeld wiskunde of geschiedenis? Meld je dan aan voor bijles! Tijdens bijles helpt een begeleider jou een-op-een met het vak waar jij moeite mee hebt.