Dyscalculie of moeite met rekenen?
Heeft je kind moeite met rekenen, of daadwerkelijk dyscalculie? Lees hier wat dyscalculie kenmerkt, hoe dit getest wordt en hoe je hierbij kan helpen.
Kun jij extra ondersteuning gebruiken bij het maken van je huiswerk en het leren voor toetsen, zodat je vol vertrouwen de toetsweek ingaat? Dan kan huiswerkbegeleiding helpen. Meld je vóór 30 november aan voor huiswerkbegeleiding en ontvang de eerste 3 maanden 15% korting!
Meld je nu aan!Start je kind na de zomer op de middelbare school met een havo/vwo- of vwo-advies? Dan zijn er een aantal brugklassen waar hij of zij uit kan kiezen, waaronder een atheneum of gymnasium brugklas. Maar wat is nu eigenlijk het precieze verschil tussen deze twee niveaus? En is gymnasium nu echt lastiger dan atheneum? We vertellen het je in deze blog! Daarnaast geven we een aantal tips, zodat jouw kind de voor hem of haar juiste keuze kan maken.
Zowel atheneum als gymnasium zijn onderdeel van het vwo. Je kunt je kind met een vwo-advies, en soms zelfs havo/vwo-advies, dan ook voor beide richtingen aanmelden. Dit is echter wel afhankelijk van de school die je kiest. Een atheneum of gymnasium school zal misschien niet altijd leerlingen met een dubbeladvies toelaten. Een middelbare school bepaalt namelijk zelf of ze een leerling toelaten of niet. Kiest je kind ervoor om naar een scholengemeenschap te gaan, dan is de kans groter dat hij of zij met een havo/vwo-advies wel op het vwo of het gymnasium terecht kan.
Het niveau van beide richtingen is het in principe hetzelfde. Vakken als Nederlands, wiskunde, geschiedenis of natuurkunde worden op atheneum en gymnasium gegeven op hetzelfde niveau. Ook duren zowel atheneum als gymnasium 6 jaar, waarna jouw kind zich met beide diploma’s kan aanmelden aan de universiteit.
Het grootste verschil tussen atheneum en gymnasium zit hem met name in het aantal vakken. Je krijgt namelijk 2 extra vakken op het gymnasium: Grieks en Latijn. Dit betekent dus dat je kind in een gymnasium brugklas start met 6 verschillende talen: Nederlands, Engels, Frans, Duits, Grieks en Latijn. Dit geldt voor de gehele periode in de onderbouw. In de bovenbouw blijven er hier 4 talen van over, namelijk: Nederlands, Engels, Frans of Duits én daarnaast Grieks of Latijn. Dit, in tegenstelling tot atheneum, waar er maar 3 talen overblijven: Nederlands, Engels en Frans of Duits. Daarnaast krijg je in de bovenbouw als vervanging voor CKV een ander vak: klassieke culturele vorming (KCV).
In principe is er geen niveauverschil tussen beide richtingen. Het grootste verschil tussen beide richtingen zit hem in het feit dat je kind de brugklas start met 2 extra vakken: Grieks en Latijn. Als jij en je kind denken dat hij of zij al hard moet werken om alle reguliere vakken op het vwo te kunnen halen, dan is het misschien niet verstandig om voor gymnasium, en dus voor extra vakken hier bovenop, te kiezen.
Als je kind twijfelt, is het verstandig om te kiezen voor een school met beide richtingen: een scholengemeenschap. Mocht gymnasium dan toch te uitdagend zijn, kan je kind altijd weer terug vallen naar atheneum zonder van school te moeten wisselen.
Weet jouw kind al dat hij of zij Geneeskunde, of een andere studie in de medische sector wil studeren? Dan kan het verstandig zijn om te kiezen voor gymnasium. De kennis die je kind op doet bij het vak Latijn geeft hem of haar een voorsprong bij het leren van (veelal Latijnse) benamingen tijdens deze studies.
Omdat je er op het gymnasium natuurlijk 2 extra talen bij krijgt, is het verstandig om te kijken of je kind talen leren leuk vindt en er ook goed in is. Is je kind hier nou helemaal niet goed in of haalt hij of zij er totaal geen plezier uit? Dan is gymnasium misschien toch niet de juist keuze.
Natuurlijk is het handig om de verschillende opties te bespreken met je kind, maar het is en blijft uiteindelijk zijn of haar keuze. Ga daarnaast eens na of er nog andere mensen in jullie omgeving zijn die hierover advies kunnen geven? Denk aan een leraar of lerares, een oudere broer of zus, of een neef of nicht die deze keuze bijvoorbeeld zelf al eerder heeft gemaakt!
Bekijk ook eens andere opties. Op sommige middelbare scholen kun je bijvoorbeeld als atheneumleerling in de brugklas verrijkingslessen volgen, waarbij je kennis maakt met klassieke culturele vorming. Tijdens deze lessen kom je meer te weten over de vakken Grieks en/of Latijn. Zo kan je kind zelf de afweging maken of hij of zij een overstap naar gymnasium vanaf het tweede jaar ziet zitten.
Ook zijn er naast atheneum en gymnasium tegenwoordig nog veel meer richtingen op het vwo. Zo bestaat er ook nog tweetalig atheneum, technasia (nadruk op bèta) of entrepenasia (nadruk op ondernemen). Kortom, allemaal verschillende richtingen die kunnen passen bij jouw kind!
Met deze informatie en tips heb jij hopelijk een beter beeld van het verschil tussen atheneum en gymnasium. Uiteraard zijn er nog veel meer opties en kan jouw kind met een vwo-advies ook kiezen voor de havo of het vmbo. Ga dus vooral samen op onderzoek uit naar de verschillende mogelijkheden, zodat jouw kind de keuze kan maken die het best bij hem of haar past!
Extra steuntje in de rug nodig?
Kan jouw kind wel een extra steuntje in de rug gebruiken in de brugklas? Met huiswerkbegeleiding ondersteunen we jouw kind bij het maken van het huiswerk en leren we hem of haar de studievaardigheden: plannen, structureren, herhalen en reflecteren.