Tips voor het schrijven van een goed verslag

Voor sommige vakken op de middelbare school moet je een verslag schrijven. Vaak is dit na een proef of practicum voor een bepaald vak. De ene keer is het de bedoeling dat je een verslag in je eentje schrijft, de andere keer kan het zo zijn dat je deze juist samen met een klasgenoot moet schrijven. Dit is volledig afhankelijk van het vak en de docent. Vind je het lastig om een goed verslag te schrijven? Lees dan onze tips!

Afbeelding voor Tips voor het schrijven van een goed verslag

Heb je al eens eerder een verslag geschreven? Dan weet je waarschijnlijk al hoe een verslag eruit ziet en wat erin moet. Soms geeft je docent ook een uitgebreide uitleg met een voorbeeld van de lay-out. Weet je niet hoe een verslag eruit moet komen te zien en welke onderdelen je sowieso niet mag vergeten? Bekijk dan ook deze blog.

Een aantal tips

  • Begin op tijd aan je verslag. Zo verminder je de kans dat je het verslag gaat afraffelen, omdat je in tijdsnood verkeert.
  • Verdeel de taken goed als je samenwerkt met een klasgenoot. Je zit niet te wachten op een discussie over de taakverdeling, en je wilt al helemaal niet zelf met al het werk komen te zitten!
  • Maak aantekeningen tijdens het gehele proces. Dit is zeker belangrijk als je ook een logboek moet bijhouden. Maar ook voor het schrijven van het verslag is het fijn om terug te kunnen vallen op je aantekeningen.
  • Zorg voor een duidelijke structuur. Het is belangrijk dat je verslag duidelijk en overzichtelijk is. Probeer af en toe naar je verslag te kijken alsof je het voor het eerst leest. Of laat iemand anders het eens lezen. Omdat jij volledig in de stof zit, kan het voor jou heel duidelijk zijn, maar voor een ander misschien niet.
  • Werk alle onderdelen goed uit. Sla geen onderdelen over en raffel ze ook niet af. Voor elk onderdeel van het verslag krijg je punten, en wanneer je delen niet goed uitwerkt laat je wellicht punten liggen.
  • Vermijd zoveel mogelijk het woord ‘ik’. In een verslag wil je zo min mogelijk in de ík’-vorm schrijven. Gebruik dus bijvoorbeeld niet: “Ik heb … gedaan. Toen vond ik …, waarna ik … heb gemeten.” Maar gebruik: “… is uitgevoerd. Daaruit is … gebleken, waarna … is gemeten.”
  • Begin met een opzet en vul daarna alles in. Een verslag is nogal een lange tekst, als je zomaar begint met schrijven kan het daarom zijn dat je het overzicht verliest en er geen structuur in je tekst te vinden is. Begin dus met een opzet en lay-out en vul vanuit daar alles in.
  • Maak je verslag goed leesbaar. Gebruik dus geen oneindig lange lappen tekst. Verdeel je tekst goed op in alinea’s en desnoods met tussenkopjes als het stuk heel lang is.
  • Zorg dat je een goede onderzoeksvraag hebt, de rest van je verslag en onderzoek is hierop gebaseerd. Dit is dus geen ja-nee vraag, maar een open vraag. Bijvoorbeeld: “Wat is het verband tussen X en Y?”. En dus niet: “Is er een verband tussen X en Y?”.
  • Controleer je verslag op taal- en spelfouten. Het is zonde als je hierdoor al punten verliest. Zorg dat je genoeg tijd hebt om het verslag één of twee dagen te laten liggen, zodat je daarna met een frisse blik de fouten eruit kunt halen.

Met bovenstaande tips kun je goed van start met jouw verslag. Zorg dat je op tijd aan je verslag begint, zodat je ook daadwerkelijk de tijd hebt om deze tips toe te passen! Houd je verder aan eventuele regels van jouw docent. Dan wordt dat verslag sowieso een succes!

 

Extra steuntje in de rug nodig?

Kan jij wel wat extra hulp gebruiken bij het plannen en maken van het huiswerk? Wie weet is huiswerkbegeleiding wel iets voor jou! Tijdens huiswerkbegeleiding leren we leerlingen leren, zodat ze uiteindelijk weer zelfstandig verder kunnen.

Meer informatie over huiswerkbegeleiding