Dyscalculie of moeite met rekenen?
Heeft je kind moeite met rekenen, of daadwerkelijk dyscalculie? Lees hier wat dyscalculie kenmerkt, hoe dit getest wordt en hoe je hierbij kan helpen.
Kun jij extra ondersteuning gebruiken bij het maken van je huiswerk en het leren voor toetsen, zodat je vol vertrouwen de toetsweek ingaat? Dan kan huiswerkbegeleiding helpen. Meld je vóór 30 november aan voor huiswerkbegeleiding en ontvang de eerste 3 maanden 15% korting!
Meld je nu aan!Goede cijfers halen op school en ook nog eens goed voor jezelf zorgen. Het is niet altijd even makkelijk. Als ouder wil je je kind hierin natuurlijk zo goed mogelijk ondersteunen. Wij delen onze tips.
Hoe kun je succesvol huiswerk maken en leren?
Om het huiswerk zo goed mogelijk te maken, is een goede werkplek van belang. De omgeving waarin huiswerk wordt gemaakt heeft namelijk inloed op je concentratie en op de manier waarop je dingen onthoudt. Richt een werkplek daarom echt alleen in voor het leren en probeer afleidingen van tevoren te elimineren. Op deze vaste plek kun je dan ook handig de schoolspullen bewaren. Als laatste tip is het belangrijk om de voorbereiding op de toets er net zo uit te laten zien als de echte toets. Op de toets mag je bijvoorbeeld geen kauwgom kauwen of muziek luisteren. Doe dit tijdens het voorbereiden daarom ook niet.
Een goede planning is belangrijk voor het leren en huiswerk maken. Om een goede plannign te kunnen maken, is het belangrijk om te weten wanneer er tijd is om te leren buiten alle andere verantwoordelijkheden en zo bespaar je uiteindelijk tijd. Daarnaast is het belangrijk om het leerwerk op te delen in kleine stukjes, want dit gaat veel beter dan alles voor een vak in één keer te leren. Onze tip? Bepaal samen van al het werk precies hoe lang je ermee bezig gaat zijn, hoe je het aan moet pakken en wat je precies moet doen. Zo gaat het plannen een stuk makkelijker. Stel als laatste prioriteiten. Toetsen zijn vaak belangrijker dan huiswerk voor een vak waar je al goed voor staat, en onvoldoendes wegwerken staat vaak hoger op het prioriteitenlijstje.
Het is belangrijk om actief aan de slag te gaan met leren. Voorbeelden hiervan zijn samenvatten, flitskaartjes, formuleoverzicht, en een mindmap of een tijdlijn maken. Tot slot kan je ook de rollen met uw kind omdraaien. Laat het kind de docent zijn en vraag om uitleg, want zo wordt het duidelijk wat ze wel of niet weten.
Na een halfuur begint de concentratieboog te dalen. Leer dus maxinaam 45 minuten tot een uur en neem dan 5 tot 10 minuten om iets anders te doen. Onze tip? Stuur je zoon of dochter echt even weg bij de plek die bedoelt is voor het leren.
Hoe kun je als ouder betrokken zijn bij het leerproces?
Het belangrijke deel van ouderbetrokkeheid is meegroeien met de ontwikkeling. Verder zijn de verwachtingen van jou als ouder heel belangrijk, want dit kan zorgen voor uitdaging en dus hogere prestaties. Te hoge verwachtingen kunnen echter leiden tot stress en onzekerheid, maar meer autonomie zorgt voor betere prestaties. Om meer autonomie te stimuleren, is het heel belangrijk om de standpunten en gevoels van tieners te erkennen, keuzes aan te bieden en ruimte te bieden voor het maken van fouten en beslissingen.
Hoofd hart en lijf: hoe houd je jouw kind in balans?
Slaap is heel erg belangrijk om goed te kunnen leren. Om goed te kunnen slapen, is het stofje melatonine erg belangrijk, maar omdat tieners nog geen biologische klok hebben, maakt het lichaam dit niet precies goed aan. Gelukkig zijn er andere manieren om toch genoeg melatonine te krijgen. Zorg overdag voor veel daglicht, frisse lucht, ‘s nacht’s voor verduisterende gordijnen en op dat uw kind op tijd stopt met het kijken naar schermen.
Voeding is daarbij ook van groot belang. Twintig procent van de voeding die je binnenkrijgt, gaat naar het onderhouden van je hersenen. Het is daarom heel belangrijk dat je goed nadenkt over wat je binnenkrijgt. Vermijd energy-drinks, omdat deze maar een tijdelijk gevoel van concentratie geven. Ook is het belangrijk om te ontbijten om de spijsvertreking op gang te brengen. En wellicht nog wel het belangrijkste, drink genoeg water!
Er zijn verschillende vormen van motivatie, zoals prestatiemotivatie, externe motivatie en keuze. Daarom maken wij tijdens de huiswerkbegeleiding gebruik van verschillende motivators. Het is tijdens het leren heel belangrijk om voldoednde succeservaringen op te doen, want dit maakt positieve stoffen aan zoals endorfine, serotonine en dopanine, waar je heel positef van wordt. Deze lijn kan thuis natuurlijk door worden getrokken.
Meer weten? Wij vertellen er graag over tijdens een van onze webinars.
Extra steuntje in de rug nodig?
Kan je kind wel wat extra hulp gebruiken bij het plannen en maken van het huiswerk? Wie weet dat huiswerkbegeleiding iets voor hem of haar is! Tijdens huiswerkbegeleiding leren we leerlingen leren, zodat ze uiteindelijk weer zelfstandig verder kunnen.