Binas tabellen handig gebruiken
De tabellen in Binas bevatten ontzettend veel informatie. Vind jij het moeilijk om te bepalen wat je moet weten en wat je alleen hoeft te begrijpen? Examentrainer Sterre legt het je uit.
De tabellen in binas bevatten ontzettend veel informatie. Vind jij het moeilijk wat je uit deze tabellen echt moet weten en wat je eigenlijk alleen maar hoeft te begrijpen? In dit filmpje geef ik je een paar handige tips zodat je hier beter doorheen komt.
Wat is belangrijk bij het werken met binas tabellen?
Allereerst is het belangrijk dat je goed weet welk proces je in binas gaat opzoeken. Anders kom je niet door de tabellen heen. Ik ga dit uitleggen aan de hand van een tabel in binas; tabel 68b. Die gaat over de dissimilatie van glucose en dan met name over de eerste stap van de dissimilatie, oftewel de glycolyse. Dit is over het algemeen een tabel waar eigenlijk alles in naar voren komt. Er staan ontzettend veel stoffen die je niet kent, er staan pijlen in, alles gaat overal heen en we zien verschillende kleuren. Het is belangrijk om hierdoor niet geïntimideerd te raken, want met je achtergrondkennis is dit een super handige tabel waar je ontzettend veel informatie uit kunt halen en die, als je hem begrijpt, super veel leerwerk scheelt.
Hoe gebruik je een binas tabel?
Nou we beginnen onderaan. Daar zien we staan in lichtblauw glucose. We weten, en dat is dus iets wat we moeten weten, van de glycolyse dat tijdens de glycolyse, glucose omgezet wordt in pyrodruivenzuur. Dat is dus het eerste dat we gaan zoeken in deze tabel. Dan zien we staan, allebei staan in lichtblauw, glucose en pyrodruivenzuur. Nou we weten dat we gewoon puur door de pijlen te volgen, dat we langs een energieverlies gaan en dat we langs een energiewinst gaan. Dat is dus ook iets wat je moet weten van de glycolyse om de tabel goed te kunnen lezen. Het energieverlies staat hier aangegeven in donkerblauw en de energiewinst staat hier aangegeven in oranje. We beginnen bij het energieverlies, want meestal vragen ze hoeveel energie, oftewel ATP, moeten wij hierin stoppen zodat het molecuul glucose geactiveerd wordt. We hoeven ons dan niet bezig te houden met alle stoffen die hier benoemd staan. Het enige wat we gaan doen is kijken naar waar stoppen we er ATP in. Dan zien we 2 keer in geel heel duidelijk staan ‘ATP’. Nou dat is eigenlijk alles wat we moeten weten van de hele fase van de energieverlies, dan gaan we door. Gewoon volgen we de pijltjes en dan komen we in het energiewinst gedeelte: het oranje gedeelte. We weten dus dat we hier ATP uit gaan halen. En ook hier weer kunnen we gewoon kijken: waar komt ATP uit? Dus laat je niet afleiden door alle stoffen die erbij staan. Ga gewoon tellen waar komt de ATP. En als we dat doen, zien we dat er twee keer ATP uitkomt. Ook krijgen we hier nog een NADH uit, wat ook energie is. Nou nu zou je zeggen, dan zijn we er want we zijn onderaan gekomen bij pyrodruivenzuur, maar we weten we hebben het over energiewinst. En we hebben er 2 ATP ingestopt en nu komen er twee uit. Als we dat tegen elkaar wegzetten houden we eigenlijk gewoon 0 over. Dus we missen nog een stap en daar komt nog iets naar voren wat we moeten weten van de glycolyse, namelijk dat het gedeelte over de energiewinst 2 keer gebeurt en als we goed in binas kijken, zien we boven de energiewinst ook klein in het rood 2 keer staan. Een goede ezelsbrug om dit te onthouden is dat het glucose molecuul 6 C atomen heeft. Pyrodruivenzuur daarentegen heeft er maar 3. 2 keer 3 is natuurlijk 6. Oftewel, het gedeelte van de energiewinst wordt twee keer doorgelopen. We krijgen dan niet 2 maar 4 ATP en 2 NADH en dan hebben we wel energiewinst.
Moraal van het verhaal is dus dat je echt de hoofdstappen van een proces goed moet weten en dat je op die manier met die kennis die je dan hebt, vasthoudt aan de tabellen in binas. Dan kom je er echt doorheen.
Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!
Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!
Bekijk bovenstaande video op YouTube hier.
Examentraining Biologie volgen?
Met de examentraining Biologie van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining Biologie wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn.
Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens Biologie kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina Biologie Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.