8 motivatie tips voor school
Heb je niet altijd de motivatie om aan school te werken? We geven je graag een aantal tips voor meer motivatie voor school.
Kun jij extra ondersteuning gebruiken bij het maken van je huiswerk en het leren voor toetsen, zodat je vol vertrouwen de toetsweek ingaat? Dan kan huiswerkbegeleiding helpen. Meld je vóór 30 november aan voor huiswerkbegeleiding en ontvang de eerste 3 maanden 15% korting!
Meld je nu aan!Lezen is erg belangrijk voor onze algemene ontwikkeling, maar in een wereld van telefoons, sociale media en leuke series is lezen meestal niet onze eerste prioriteit. Het wordt gezien als saai of het doet leerlingen denken aan school. Om lezen weer iets hoger op ons lijstje plezierige activiteiten te zetten moet het leuk worden. In deze blog vind je 6 tips om lezen weer leuk te maken.
1. Neem een boek op blind date.
Als je ooit in een bibliotheek of boekenwinkel bent geweest, weet je waarschijnlijk wel dat er heel veel verschillende boeken zijn. Soms zie je door de boeken het bos niet meer. Veel bibliotheken en boekwinkels hebben daarom het concept ‘blind date met een boek’ bedacht. Dit werkt als volgt: je koopt of leent een boek dat voor jou onbekend is. De boeken zijn ingepakt en bevatten soms een paar trefwoorden of de eerste zin van het boek. Pas als je het boek mee naar huis hebt genomen kom je erachter welk boek het is. Je leert hierdoor boeken kennen die je normaal misschien nooit had gekozen en wellicht hartstikke leuk vindt!
2. Schermtijd omzetten
Iedereen weet hoe verleidelijk het is om uren per dag op je telefoon of achter de computer te zitten. In die tijd kun je echter heel veel lezen. Het is daarom een goed idee om een klein deel van je schermtijd om te zetten in leestijd. Een half uurtje per dag kan er al voor zorgen dat je helemaal verliefd wordt op dat leuke nieuw boek.
3. Kies een goed boek
Om lezen leuk te maken is het belangrijk dat je het juiste boek kiest. Boeken worden vaak gezien als saai, maar tegenwoordig zijn er heel veel boeken die aansluiten op de leefwereld van jongeren. Het perfecte boek kiezen lijkt misschien moeilijk, maar er zijn strategieën voor. Zo kun je jezelf afvragen wat je interesses zijn of waar je vrolijk van wordt. Ook kun je boeken kiezen van je favoriete auteur. Tot slot kun je kijken naar de top 10 uitgekomen boeken. Misschien zit daar iets tussen? Het perfecte boek zorgt ervoor dat lezen leuk is!
4. Leesmarathon met vrienden
Het is begrijpelijk dat lezen in je eentje saai is. Maak er daarom een leesfeestje van met vrienden. Zorg voor snacks, drinken, dekens en veel verschillende boeken. Probeer zoveel mogelijk boeken te lezen in 24 uur. Het wordt op deze manier een wedstrijdje, want natuurlijk wil jij meer lezen dan je vrienden! Bovendien kun je boeken doorgeven aan je vrienden als je zeker weet dat ze leuk zijn, en dus een boekenuitwisseling doen met elkaar!
5. Boek van een film
Films en series zijn echt van deze tijd. Je favoriete film/serie meerdere keren kijken is heel normaal en waarschijnlijk denk je daardoor alle details inmiddels wel te weten. Toch is de kans groot dat als je erna het bijbehorende boek gaat lezen, nieuwe details je om de oren zullen vliegen. Dit komt omdat er vaak verschillen bestaan tussen de films/series en de boeken waarop deze gebaseerd zijn. Het lezen van een boek wordt extra leuk als je dingen herkent uit de film/serie. Ook kun je met jezelf afspreken dat je eerst het boek leest en daarna de bijbehorende film/serie bekijkt.
6. Reading goal
Zet voor jezelf een reading goal. Lezen wordt dan een spelletje en dus leuker. Je kunt het leesdoel zelf of met behulp van een app bijhouden. Bepaalde apps kun je linken aan die van je vrienden; zo kun je zien hoe hard je vrienden door bepaalde boeken heen gaan. Tot slot kun je jezelf een beloning geven, mocht je je reading goal halen.
Welke tip ga jij als eerst proberen?
Extra steuntje in de rug nodig?
Kan jij wel wat extra hulp gebruiken bij het plannen en maken van het huiswerk? Wie weet dat huiswerkbegeleiding iets voor jou is! Tijdens huiswerkbegeleiding leren we leerlingen leren, zodat ze uiteindelijk weer zelfstandig verder kunnen.