Last van belangst?

Belangst is een steeds groter wordend probleem onder jongeren. Het uitstellen van belletjes of het simpelweg helemaal niet willen bellen gebeurt steeds vaker en dit kan vervelende gevolgen hebben. Wij delen graag wat meer informatie en enkele tips!

Afbeelding voor Last van belangst?

Uitstelgedrag
Bellen brengt voor sommige mensen een gevoel van stress, angst en paniek met zich mee. Soms komt dit al op voordat het telefoontje daadwerkelijk plaats heeft gevonden. Om deze emoties te vermijden stellen veel mensen het bellen volledig uit. Dit geeft voor een tijdje een goed gevoel, maar het maakt het bellen in de toekomst lastiger, omdat je jezelf niet geconfronteerd hebt met de angst.

Redenen voor belangst
Belangst komt vaak voort uit de angst om afgewezen te worden, kritiek te ontvangen of het gevoel te krijgen dat mensen een slecht beeld van je zullen vormen. Deze angst kan verschillende oorzaken hebben. Sommige mensen hebben een vervelende ervaring met bellen gehad of hebben een brede angst voor sociale situaties. Deze mensen zijn bang voor contact met anderen in het algemeen. Daarnaast kan faalangst ook een rol spelen tijdens bellen door de hoge eisen die iemand met faalangst aan zichzelf stelt. Ten slotte speelt het mee of je tijdens je opvoeding vaak hebt gebeld of niet. Er zijn dus veel factoren die mee kunnen spelen als het gaat om wel of geen last hebben van faalangst.

Gen-Z
Uit onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction (2018) blijkt dat 38 procent van de jongeren tussen de 18 en 30 jaar het eng vindt om te bellen, tegenover 15 procent van mensen tussen de 31 en 70 jaar. Dit verschil is groot. Dit kan komen doordat jongvolwassenen gevoeliger zijn voor sociale interacties en dus ook banger zijn voor afwijzing.

Er is echter nog een ander groot verschil. De oudere generatie heeft meer ervaring met bellen, dit was vroeger de enige manier om te communiceren. Tegenwoordig spelen sociale media een grote rol en neemt bellen af in belangrijkheid.

Oplossingen
Helaas is er geen eenvoudige manier om van je angst af te komen. Als je namelijk eenmaal aan het bellen bent, is het moeilijk om niet na te denken over je angst. Toch is je angsten aangaan zonder deze uit te stellen de beste manier om er vanaf te komen. Hierdoor kun je goede ervaringen op doen met bellen en verdwijnt de angst langzaam.

Begin klein
Begin met het bellen van mensen die dicht bij je staan. Bel bijvoorbeeld je ouders, broer/zussen of een goede vriend. Of bel iemand met een specifieke vraag en schrijf deze op. Je kunt bijvoorbeeld een lokale supermarkt bellen om te vragen tot hoe laat ze open zijn.

Relativeer
Als je aan het bellen bent is de kans groot dat degene aan de andere kant van de lijn ook druk bezig is met hoe diegene overkomt. De ander is dus niet alleen gefocust op hoe jij klinkt of op wat je zegt. Verder zijn er genoeg beroepen waar medewerkers honderden mensen per dag aan de telefoon hebben. Van die ene spreekfout of stotter die jij maakt, zullen ze vast niet van wakker liggen.

Dus… wie bel jij vandaag?

Extra steuntje in de rug nodig?

Kan jij wel wat extra hulp gebruiken bij het plannen en maken van het huiswerk? Wie weet dat huiswerkbegeleiding iets jou is! Tijdens huiswerkbegeleiding leren we leerlingen leren, zodat ze uiteindelijk weer zelfstandig verder kunnen.

Meer informatie over huiswerkbegeleiding