8 motivatie tips voor school
Heb je niet altijd de motivatie om aan school te werken? We geven je graag een aantal tips voor meer motivatie voor school.
Uitstellen, we doen het allemaal. Meestal hebben we het wel in de gaten en doen we uiteindelijk (net) op tijd wat we moeten doen. Maar als het een structureel ding wordt en je steeds het gevoel hebt dat je achter de feiten aanloopt, kun je er flink last van hebben. Zeker als je een keer écht te laat bent. Uitstelgedrag is meestal het gevolg van een gebrek aan overzicht. Je moet verschillende dingen doen om tot een resultaat te komen en je hebt geen idee waar je moet beginnen. En dus doe je maar niets…
Maak hapklare brokken
Wat in zo’n geval helpt, is je taak onderverdelen in kleinere porties. Dus niet: ik moet een werkstuk schrijven met vijf hoofdstukken, maar: ik ga informatie verzamelen over mijn onderwerp, die informatie verdeel ik in vijf logische onderdelen en dan begin ik
met alinea 1.
Maak het net zo klein als voor jou nodig is. Schrijf alles op in een takenlijstje en streep steeds af wat je hebt gedaan. Dit werkt een stuk motiverender dan aan één onoverzichtelijk geheel te werken.
Gebruik je agenda
Voor nog meer overzicht: zet alle (grote en kleine) deadlines in je agenda en kijk elke dag wat je moet doen. Dat kan een papieren agenda zijn, maar ook online kun je toffe gratis agenda’s vinden om je afspraken en deadlines bij te houden. Werk met kleurtjes, plaatjes of wat jij fijn vindt. Zie je agenda als je persoonlijke assistent die je helpt je leven te organiseren.
Oefen in NEE zeggen
Hoe verleidelijk het ook is om met je vrienden in het park te gaan chillen: doe het niet! Of in elk geval niet altijd. Stel prioriteiten en kijk wat er wel en niet in je planning past. Je zit toch een stuk rustiger in dat park als je weet dat je op schema ligt…
Schakel je vrienden en familie in
Nu we het toch over die vrienden hebben: vertel aan iedereen die het wel en niet wil horen dat je een deadline hebt en wanneer je wat af moet hebben. Niets zo vervelend als na een week te moeten toegeven dat je eigenlijk niets bent opgeschoten. Vraag desnoods aan mensen om je heen of ze af en toe bij je willen informeren hoe het ermee staat. Heb je toch weer een extra stok achter de deur!
Beloon jezelf (met mate)
Als je vindt dat je goed gewerkt hebt, mag je jezelf daar ook best voor belonen. Eet even iets lekkers, ga even naar buiten, doe een dansje, wat voor jou het beste werkt. Vraag je wel steeds af of je niet stiekem weer bezig bent met uitstellen. Dat weet je zelf waarschijnlijk het beste!
Extra steuntje in de rug nodig?
Kan je kind wel wat extra hulp gebruiken bij het plannen en maken van het huiswerk? Wie weet dat huiswerkbegeleiding iets voor hem of haar is! Tijdens huiswerkbegeleiding leren we leerlingen leren, zodat ze uiteindelijk weer zelfstandig verder kunnen.