Dyscalculie of moeite met rekenen?
Heeft je kind moeite met rekenen, of daadwerkelijk dyscalculie? Lees hier wat dyscalculie kenmerkt, hoe dit getest wordt en hoe je hierbij kan helpen.
Veel leerlingen vinden het lastig om hun huiswerk te overzien, hun huiswerk te plannen en eraan te beginnen. Maar hoe komt dat nou precies? En wat kun je er tegen doen?
Daar zul je het weer hebben: het puberbrein. Zoals je intussen wel weet, is dat nog volop in ontwikkeling. Het verschilt natuurlijk per kind hoe de vlag erbij hangt. De een kan prima plannen op het moment dat de brugklas begint, voor de ander is het in 5 havo nog steeds een uitdaging. Dat is geen onwil, dus boos worden (op jezelf) zorgt alleen maar voor nog meer frustratie en lost niets op.
Ok, het ligt dus aan het puberbrein. Daar is niet zoveel aan te doen, behalve wachten tot het af is. Maar er zijn gelukkig ook andere trucs om het plannen wel beter te laten lukken. Pubers zijn wel weer heel goed in creatieve oplossingen verzinnen, dus ga eens samen zitten om te kijken wat wel kans van slagen heeft. Maak bijvoorbeeld een schema van al het huiswerk, inclusief toetsen en proefwerkweken. Zo heb je overzicht en kun je op tijd beginnen met leren. Zet ook andere activiteiten in het schema, zoals sporten of clubjes.
Heb je eenmaal overzicht, dan kun je daar een planning aan hangen. Wat moet nu en wat is minder belangrijk? Dat geeft rust, zowel in je hoofd als thuis. En doordat sporten en andere activiteiten ook zijn ingepland, hoef(t) je (kind) niet zo snel iets over te slaan. Let er wel op dat je niet te lang achter elkaar leertijd inplant, tussendoor ontspannen is minstens zo belangrijk.
Extra steuntje in de rug nodig?
Kan je kind wel wat extra hulp gebruiken bij het plannen en maken van het huiswerk? Wie weet dat huiswerkbegeleiding iets voor hem of haar is! Tijdens huiswerkbegeleiding leren we leerlingen leren, zodat ze uiteindelijk weer zelfstandig verder kunnen.