Uitleg over de drietrapsstrategie

Ik ben Sietste, examentrainer bij Lyceo. Ik ga uitleggen wat de drietrapsstrategie precies inhoudt.

Wat is de drietrapsstrategie?

De drietrapsstrategie bestaat, zoals het woord al zegt, uit drie verschillende soorten stappen.

Stap 1: Retentie

Stap 2: Berging

Stap 3: Afvoer

Dit zijn de drie maatregelen om te voorkomen dat de rivier overstroomd. Dat heet de drietrapsstrategie omdat de rivier in drie stappen opgedeeld kan worden. In elk van deze drie delen van de rivier komt een maatregel het meeste voor. Ik heb de rivier verdeeld in de bovenloop, middenloop en benedenloop. In de bovenloop wordt er vooral gebruik gemaakt van retentie. De tweede stap is berging. In de benedenloop wordt er veel gebruik gemaakt van afvoer.

Wat is retentie?

Retentie houdt in dat men ervoor zorgt dat de bodem zelf zoveel mogelijk water op kan nemen. Hoe doe je dat? Door zoveel mogelijk planten, bomen en struiken te laten staan. Daardoor kan het regenwater makkelijker de bodem in trekken ten opzichte van als ik bijvoorbeeld een geasfalteerde weg zal hebben. Stel dat de bovenloop is versteend dan kan het water veel makkelijker en sneller door de rivier stromen. Als het gewoon bebost blijft dan kan het water de bodem in, en komt het pas veel later in de rivier terecht.

Wat is berging?

Berging kan je vergelijken met het graven van een gigantische badkuip. Deze badkuip laat ik vollopen op het moment dat er teveel water in de rivier zit, en als er wat minder water in de rivier zit dan haal ik de stop eruit en stroomt het water terug in de rivier. Berging is dus het tijdelijk opslaan van een hoop water.

Wat is afvoer?

Afvoer zorgt ervoor dat ik meer water naar de zee kan vervoeren, of dat dit sneller gaat. Daarvoor zijn heel veel verschillende strategieën mogelijk. Je kan bijvoorbeeld de rivier dieper maken, waardoor je meer water kwijt kunt. Je kunt de winterdijk ook verplaatsen, maar ook uiterwaard verlagen of als er in de rivier kribben zitten deze weghalen. Al deze maatregelen zorgen ervoor dat je meer water in de rivier krijgt, waardoor het water makkelijk naar de zee kan.

Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!

Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!

Bekijk bovenstaande video op YouTube hier.

Examentraining Aardrijkskunde volgen?

Met de examentraining aardrijkskunde van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining aardrijkskunde wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn. 

Meld je aan!


Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens aardrijkskunde kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina Aardrijkskunde Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.