-
Huiswerkbegeleiding
-
Bijles
-
Examentraining
-
Basisschool
-
Over Lyceo
-
Meer Examentip Aardrijkskunde: subductiezone
- Wiskunde
- Engels
- Economie
- Frans
- Duits
- Overige vakken
- Tips voor alle vakken
Uitleg over subductiezone
Raak jij ook altijd in de war als je het begrip subductiezone hoort? Ik ben Sietse, examentrainer aardrijkskunde bij Lyceo, en in dit filmpje ga ik uitleggen hoe het zit.
Met dit plaatje heb ik de subductiezone schematisch weergegeven. Je ziet hier de oceanische plaat en de continentale plaat. Bij een subductiezone schuift die oceanische plaat langzaam weg onder de continentale plaat. Als eerste krijg je dan een trog. Dat komt omdat de oceanische plaat al heel erg diep ligt, en die moet ook nog eens onder de continentale plaat gaan liggen. Dan kan het zo zijn dat je een trog krijgt die wel tien kilometer diep is. Dat is de diepste trog ter wereld.
Wat gebeurt er in het proces van subductiezone?
Omdat de twee platen elkaar raken, de oceanische plaat die schuurt eigenlijk langs die continentale plaat, ontstaat er wrijving. Bij wrijving kunnen er ook aardbevingen ontstaan. Het vervelende is dat op het moment dat er een oceanische en continentale plaat bij elkaar liggen, dan zitten die trillingen relatief dicht bij het land. Op het moment dat die trillingen in het zeewater gaat zitten, als deze dan bij land komt kan er ook een tsunami ontstaan. Gelukkig gebeurt dit niet altijd.
Is er altijd vulkanisme bij een subductiezone?
Er is bij een subductiezone altijd vulkanisme. Dat komt omdat de oceanische plaat hier wordt omgesmolten in een mantel. Het materiaal van de oceanische plaat is lichter dan het materiaal wat in de mantel zit, dus dat gaat omhoog borrelen. Op het moment dat dit materiaal bij de aardkorst is aangekomen, zoekt het zich een weg door scheurtjes in de aardkorst en uit zich dat in vulkanen in het aardoppervlak zodra deze naar buiten komen.
Abonneer op ons YouTube kanaal voor meer video’s!
Nog meer video’s van onze trainers bekijken waarin ze je alles uitleggen over moeilijke vakken? Abonneer je dan op ons Lyceo YouTube kanaal!
Bekijk bovenstaande video op YouTube hier.
Examentraining Aardrijkskunde volgen?
Met de examentraining aardrijkskunde van Lyceo bereid jij je optimaal voor op jouw (eind)examen. De examentrainingen van Lyceo zijn als enige in Nederland bewezen effectief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De examentraining aardrijkskunde wordt gegeven door onze deskundige, enthousiaste en ervaren begeleiders. De houding en kennis van onze trainers worden door hun leerlingen met een gemiddeld cijfer van een 8,3 beoordeeld: een cijfer waar we trots op zijn.
Op de pagina Examentraining lees je meer over wat Examentraining bij Lyceo inhoudt.
Op de pagina Oefenexamens aardrijkskunde kun je veel verschillende oefenexamens vinden.
Op de pagina Aardrijkskunde Tips & Tricks vind je allerlei tips die jouw helpen bij de voorbereiding op je examen.
Overige diensten
- v 29.7.4
- © 2005 - 2024 - Lyceo
- Schipholweg 66-5, 2316 XE Leiden
- T: 071-79 000 40