”Je moet erachter komen hoe je het kwartje kunt laten vallen”
Robynn Hessing is een van onze Onderwijshelden en hoofdbegeleider van Lyceo Opstap. Ze begeleidt groep 8-leerlingen in groepjes van 5 met taal en rekenen, maar leert ze ook…
Met 9 scholenvestigingen en 4 eigen locaties is Rotterdam een van onze grootste clusters. Aan het roer staat clustermanager Simone Kraan, die met veel enthousiasme en gedrevenheid leiding geeft aan een team van 12 vestigingsmanagers. Waar ze het allemaal voor doen? “Het moment dat een leerling een zucht van verlichting slaakt en zegt: ”ahá, nú begrijp ik het.”’
Van oorsprong was Rotterdam onderverdeeld in twee clusters binnen Lyceo, maar tegenwoordig vallen alle locaties in deze havenstad onder dezelfde hechte noemer. Naast hubs in Hillegersberg (Rotterdam Hockey Club en de Limonadefabriek) en Kralingen (Adamshofstraat en Oostzeedijk Beneden) hebben we vestigingen op scholen in het Nieuwe Westen (Marnix Gymnasium), Blijdorp (Montessori Lyceum), Schiebroek (Melanchthon), Kralingen-Crooswijk (Rudolf Steiner College), Rotterdam Centrum (Het Lyceum), Bergschenhoek (Melanchthon en Wolfert Lyceum) en Capelle aan den IJssel (Comenius College). Daarnaast draait er ook nog een scholenproject in Schiedam op Scholengemeenschap Spieringshoek.
Elke dag werken de leden van dit jonge, ambitieuze en enthousiaste team nauw samen. ”Onze kernwoorden zijn onder andere veelzijdig, doelgericht, empathisch, actief en flexibel,” somt clustermanager Simone op. Maar ook collegialiteit en een hechte onderlinge band zijn belangrijk bij het werk. ”We starten iedere ochtend met alle vestigingsmanagers bij elkaar op een hub, waardoor de samenwerking steeds intensiever wordt. De verbinding resulteert in betere kwaliteit, meer creativiteit en minder verloop binnen het team.” Die ochtenden worden gebruikt om met elkaar te sparren over wat er nodig is op de vestigingen. ”Als het druk is op een bepaalde vestiging en er is te weinig mankracht, dan wordt er een (assistent-)vestigingsmanager van een andere locatie ingevlogen.” Ook worden aan de koffietafel volop creatieve ideeën uitgewisseld. Van planners tot lokaalindelingen en van flyers tot knutselbare schoentjes voor de Sint: ”We doen naast onze normale werkzaamheden veel om onze vestigingen tot bloei te laten komen,” vertelt Simone. “Een roulerend groepje vestigingsmanagers vormt de verbindingswerkgroep, die leuke activiteiten voor het team organiseert. Dit varieert van een padel clinic tot vrijwilligerswerk bij Stichting Jarige Job.”
Na de gezamenlijke lunch gaat iedereen naar zijn eigen vestiging. Wat de vestigingsmanagers gemeen hebben, is een niet-aflatende liefde voor de leerlingen. Zo heeft cluster Rotterdam meerdere vestigingsmanagers die ooit als scholier begeleiding kregen, daarna zelf begeleider werden en vervolgens doorgroeiden naar de post van (assistent-)vestigingsmanager. Een van hen is leraar geschiedenis, begeleidt zelf nog leerlingen én coacht begeleiders, en weer een ander organiseert succesvolle Toetsweek Ondersteuningsklassen op scholen. Leerlingen krijgen dan de mogelijkheid om laagdrempelig gebruik te maken van de hulp van Lyceo, waardoor ze hun toetsweken veel fijner doorkomen. Simone: ”De reacties zijn hartverwarmend en veel leerlingen zien we tijdens een volgende toetsweek weer terug. De samenwerking met scholen wordt ook steeds hechter, omdat we één gezamenlijk doel hebben: de leerlingen helpen. De meerwaarde van onze begeleiding wordt erkend, waardoor steeds meer scholen van onze diensten gebruik willen maken om dat doel te bereiken. Daarnaast bieden we ook altijd plaats aan leerlingen die in financieel opzicht niet vanzelfsprekend toegang hebben tot extra hulp.”
”Eén van de leukste momenten van het begeleiden van leerlingen is letterlijk het kwartje horen vallen,” vertelt Simone. ”Specifiek het moment waarop een leerling een zucht van verlichting slaakt en zegt ‘aha, nú begrijp ik het’.” Dat gaat gepaard met een toename in het zelfvertrouwen, en daar doen de begeleiders van cluster Rotterdam het pas echt voor. Simone ziet soms leerlingen binnenkomen die in elkaar duiken en zich geen houding weten te geven, maar na een tijdje lopen ze kaarsrecht vol enthousiasme de vestiging binnen. ”Ze begrijpen wat ze moeten doen, waarom en hoe. Dat geeft rust en (zelf)vertrouwen, wat doorgaans resulteert in betere cijfers. Op die manier komen ze in een opwaartse spiraal terecht en gaan ze zonder – of in ieder geval met minder – tegenzin naar school en huiswerkbegeleiding. Een mooier compliment kunnen we niet krijgen!”