”Je moet erachter komen hoe je het kwartje kunt laten vallen”

Robynn Hessing is een van onze Onderwijshelden en hoofdbegeleider van Lyceo Opstap. Ze begeleidt groep 8-leerlingen in groepjes van 5 met taal en rekenen, maar leert ze ook studievaardigheden aan én bereidt ze voor op de brugklas. Dat laatste houdt bijvoorbeeld in dat ze aan de slag gaan met open dagen of het gebruiken van een agenda. 

Afbeelding voor ”Je moet erachter komen hoe je het kwartje kunt laten vallen”

Bij Lyceo staat één ding altijd centraal: het welzijn en de vooruitgang van onze leerlingen. Elke dag zetten tientallen begeleiders zich in om hen de extra ondersteuning te bieden die ze nodig hebben. Soms betekent dat bepaalde sommen onder de knie krijgen, in andere gevallen leren we leerlingen op zichzelf te vertrouwen. Robynn Hessing is Onderwijsheld en hoofdbegeleider van het Lyceo Opstap-programma. Zij ziet hoe belangrijk het is om écht aan te sluiten bij de leerling. ”Het is een soort detectivewerk.” 

Inhoudelijk en persoonlijk 

Robynn geeft leiding aan het Lyceo Opstap-combinatietraject voor brugklasvoorbereiding. Leerlingen uit groep 8 werken in groepjes van 5 aan studievaardigheden, taal en rekenen en brugklasoriëntatie. ”Dan gaat het bijvoorbeeld over open dagen of hoe je een agenda gebruikt.”  Maar Robynn en haar medebegeleiders zijn ook op persoonlijk niveau met de leerlingen bezig. Dat betekent veel aandacht investeren in wat er speelt. ”Je moet een balans vinden tussen regels handhaven en begrip tonen voor de situatie van de leerling.” Volgens Robynn helpt het dan dat de begeleiders nog jong zijn. ”Zij herinneren zich echt nog hoe het voelt om op de basisschool te zitten. Leerlingen zien hen veel meer als persoon en minder als docent.” 

Apart uitleggen  

Ook inhoudelijk komt de begeleiding vooral neer op goede keuzes maken. ”Het kan zijn dat leerlingen de stof minder goed of snel begrijpen dan je had ingeschat of dat er grote verschillen zijn tussen leerlingen.” Daar zit volgens Robynn ook de grote meerwaarde van Lyceo. ”Je kunt als docent niet 25 keer apart iets uitleggen, terwijl leerlingen dat soms wel nodig hebben. Wij kunnen echt kijken waar behoefte aan is. Gaan we extra aandacht besteden aan wat ze lastig vinden of verder ontwikkelen wat al goed gaat?  Desnoods leggen we wél vijf keer apart de stof uit als dat nodig is.” 

Kwartje laten vallen 

Leerlingen hebben het snel door als ze iets niet begrijpen of ergens hulp bij nodig hebben, en dat vinden ze confronterend, weet Robynn. Haar tactiek: geduld.  ”Als het niet lukt, halen we even adem en proberen we het met een andere uitleg. Lukt het dan nog steeds niet, dan laten we het even voor wat het is. Het brein is een spons die informatie opzuigt, en op een gegeven moment is die spons verzadigd. Vaak valt het kwartje dan bijvoorbeeld een week later alsnog.” Maar je moet ook op zoek naar hóe je het kwartje kunt laten vallen, vertelt ze. ”Voor sommige leerlingen werkt een vaste uitlegmethode heel goed, voor anderen juist niet. Dat is een soort puzzel, bijna detectivewerk.” 

Samenwerking met school  

Een nauwe samenwerking met de leerkracht is daarbij cruciaal. Robynn: ”Je moet erachter komen hoe leerlingen iets uitgelegd hebben gekregen. We sparren veel met leerkrachten over het curriculum, de achtergrond van een bepaalde leerling of manieren om stof te behandelen.” Tijdens de begeleidingsuren van Lyceo hebben de leerkrachten bovendien hun handen vrij. ”Dan kunnen ze lessen voorbereiden of administratie doen terwijl wij leerlingen helpen om individueel stappen te maken.” Ook met de school als geheel wordt positief samengewerkt. ”We denken met elkaar mee en komen elkaar tegemoet als het bijvoorbeeld gaat om roosters of materialen.”   

Impact 

Uiteindelijk krijg je als begeleider altijd waardering voor je tijd en geduld, ervaart Robynn. ”We ontlasten de docent en dagen de leerlingen uit om de stof te gaan begrijpen. Ik heb aan het eind van het jaar weleens een bedankkaart gehad met daarop ‘dank u wel dat u me heeft geholpen met wat ik moeilijk vond.’ Dan merk je dat je echt impact kunt maken.”